Институтът за пътна безопасност призовава държавните органи да започнат национална

...
Институтът за пътна безопасност призовава държавните органи да започнат национална
Коментари Харесай

ИПБ призова за национална кампания за преглед на изкуствените неравности по пътищата в страната

Институтът за пътна сигурност приканва държавните органи да стартират национална акция за обзор на изкуствените неравности по пътищата в България.

Изпратили сме искане до Главния прокурор, Председателя на АПИ, Областните шефове и кметове на общини за осъществяване на инспекция за сходство на към този момент построени изкуствени неравности по пътното платно, показват от организацията.

В Института за пътна сигурност всекидневно постъпват голям брой сигнали за погрешно построени изкуствени неравности по пътното платно. След направена инспекция от специалисти на Института се установи, че в България по-голямата част от поставените изкуствени неравности са противозаконни и не дават отговор на нормативните условия. В член 3 на Наредба № РД-02-20-10 от 5.07.2012 година се показва ясно, че „ Местоположението за създаване или монтиране върху платното за придвижване на изкуствени неравности и на други средства за ограничение на скоростта на придвижване се дефинира с план за организация на придвижването отвън границите на обитаемоте места и с общоприет проект за организация на придвижването (ГПОД) в обитаеми места и селищни формирания в сходство с условията на Наредба № 1 от 2001 година за образуване на придвижването по пътищата (ДВ, бр. 13 от 2001 г.) “.









Към сегашния миг в България има 265 общини и под 5% от тях имат признат настоящ ГПОД. Но даже и да пренебрегнем като изцяло нищожен обстоятелството, че по-малко от 5% от общините в България нямат направен ГПОД, въпреки и това да е тяхно обвързване от 2001 година, а в този момент сме 2019 година, то не може да се пренебрегне обстоятелството, че Наредбата слага доста ясни и точни условия в член 6, т. 1, 2 и 3, член 15 и 17 и Приложение №2 от Наредбата във връзка с височината, широчината, дължината и формата на допустимите за създаване изкуствени неравности. Наредбата сама по себе си е опит за осъществяване на виновна национална политика във връзка с пътната сигурност на територията на България. Тя обаче явно не работи, тъй като над 85% от стопаните на пътя освен, че не слагат вярно средствата за ограничение на скоростта, само че явно никой не си прави труда даже да съблюдава условията на признатите правила и излиза и че няма кой да управлява стопаните на пътя за това по какъв начин се грижат и по какъв начин организират Националната политика на Република България за повишение на условията за сигурност на пътищата.



Настояваме за законодателни промени, с които да се отбрани сигурността на ползвателите на транспортната система. В момента не съществува институция, която да разполага с експертиза и пълномощия за санкциониране на стопаните на пътя.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР