Институтът за пътна безопасност направи преглед на две обществени поръчки

...
Институтът за пътна безопасност направи преглед на две обществени поръчки
Коментари Харесай

ИПБ: Сериозно недоумение будят две обществени поръчки на ДАБДП, пуснати седмици преди изборите

" Институтът за пътна сигурност направи обзор на две публични поръчки за мобилна лаборатория и камера-радар от страна на ДАБДП., които са оповестени единствено няколко седмици преди изборите, дублират действия на АПИ и Министерство на вътрешните работи и които пилеят милиони левове при неразбираема цел ".

Това се споделя в мнение на Института по пътна сигурност, публикувано малко по-рано през днешния ден. Становището се отнася до две публични поръчки, оповестени от " Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", които будят недоумението на ИПБ.

Цялото мнение публикуваме без редакции:

" Институтът за пътна сигурност направи обзор на две публични поръчки за мобилна лаборатория и камера-радар от страна на ДАБДП., които са оповестени единствено няколко седмици преди изборите, дублират действия на АПИ и Министерство на вътрешните работи и които пилеят милиони лева при неразбираема цел. По тази причина желаеме да обърнем Вашето внимание на няколко смущаващи обстоятелството.

Първата социална поръчка с № 05837-2021-0001 от 2021 година на ДАБДП е в действителност продължение на 5-годишна сага за поръчка на АПИ от 2016 година с № 00044-2016-0098. Предметът на поръчката е мобилна лаборатория за „ премерване на надлъжна равност, напречни наклони, радиуси на крива, коловози и макротекстура…както и образование на чиновниците от Института по пътища и мостове (ИПМ) “. Стойността ѝ е 390 000 лева, в поръчката взе участие един претендент, само че е прекъсната поради документални несъответствия.

През 2019 година новосформираната ДАБДП разгласява нова социална поръчка с № 05837-2019-0002 със същия предмет на активност, а точно мобилна лаборатория за проучване на пътната инфраструктура със същите условия за премерване на „ равност, макротекстура, наклони, коловози, радиуси на крива, отвесна и хоризонтална маркировка “, както и още веднъж съответното образование на чиновниците за работа. Този път цената на поръчката е 320 000 лева Тук се явяват две компании, от която едната печели, само че се отхвърля заради непредвидени обстоявателства.

В наши дни ДАБДП разгласява новата социална поръчка с № 05837-2021-0001 с предмет още веднъж мобилна лаборатория „ за оценка на положението на пътната сигурност при проучване на пътища “ и образование на чиновници, само че този път става въпрос за 1+1, т.е. първият брой е главен предмет, а вторият брой е по преценка на възложителя. Бюджетът тук е повече от забележителен, 1 750 000 лева За първата мобилна лаборатория се плануват 1 100 000 лева, за втората с по-малко елементи- 650 000лв.

Прави мощно усещане, че при подробен проглед се появяват многочислени съвпадения и припокривания в трите поръчки, те са доста сходни. И отсам не излиза наяве по какъв начин цената единствено за 2 години е скочила тройно. Освен това при първата поръчка излиза наяве, че мобилната лаборатория за разбор и надзор на настилките се придобива за задачите на Института по пътища и мостове към АПИ. Този институт има в структурата си лаборатория за осъществяване на проби и наблюдения. Такива институти имат за цел да насочват научният капацитет в посока на практическата устременост и нужда на конструкция като АПИ, която стопанисва и поддържа над 20 000 км пътна инфраструктура. ИПМ разполага също по този начин и с няколко други автомобила-лаборатории от този вид. Не излиза наяве за какво ДАБДП ще купува профилиран автомобил за АПИ, както и буди неразбиране по какъв начин с техника предопределена за наблюдаване и проучване на настилките ще се осъществя „ …оценка на положението на пътната безопасност… “, както възложителят е описал в предмета на публичната поръчка. Настилките са значим детайл от пътната сигурност, само че надалеч нe са единственият. Описаната нагоре поръчка за „ мобилна лаборатория “ в огромна степен, съгласно нас би могла да се извърши с наличното съоръжение на ИПМ към АПИ и да бъде изтънчено от ДАБДП, да бъде оценено от техните експерти и специалисти.

Втората социална поръчка с № 05837-2021-0002 е оповестена на 15 март 2021 година и е обвързвана с поръчката на 1 бр. камера, по-скоро радар и която съответствува или се препокрива по отношение на условията с радарите-тринога „ ARH CAM S1”, като десетки от тях всеобщо се употребяват от „ Пътна полиция “. Буди неразбиране, че ДАБДП желае да закупи единствено 1 брой. Както е разказано в предмета „ …да следи и изследва държанието на участниците в придвижването по пътищата “. Задаваме въпроса: „ Не би ли било по-добре ДАБДП да сътвори механизъм за обмяна с Пътна полиция, които имат и всекидневно употребяват десетки сходни устройства, с цел да може да има по-представителна извадка и задоволително данни, които да проучва? “.

Предметът на поръчката е „ камера за наблюдаване и проучване на държанието на участниците “ с гаранция от 2 години и образование на 10 чиновници за работа. И дотук стопира естествената логичност на тази поръчка. Въпреки че в предметът се приказва за камера, в техническите условия (т.2.1) се приказва за премерване и установяване на скорост на следените обекти от устройството, само че на никое място не се загатва думата „ радар “ или особено техническо средство.

При това състояние, при неналичието на изложение и механически условия към радара, най-вероятно става въпрос за техническо средство, което няма да може да верифицира, че измерените скорости са достоверни и по този метод информацията ще бъде компрометирана. При по този начин дефинирана социална поръчка и предмет е допустимо да се получи казус, при който хипотетично определената компания за реализатор ще се снабди с препоръка, която няма да дава отговор на същината на поръчката. Хипотетичният реализатор ще достави радарно устройство, само че ще се снабди с документ, че е доставил камера за наблюдаване на държанието на пътя…и хипотетично ще употребява тази своя препоръка, с цел да взе участие в последваща поръчка където се търсят точно камери.

Освен това до удивление води условието „ да разрешава да се класифицират ППС “, на които е измерена скоростта, само че тези фотоси ще се класифицират ръчно, т.е. не е планувано автоматизирано различаване и обработка на данните. В същото време се приказва за „ автоматизирано изключване на погрешни резултати “ при същата към този момент установена липса на втоматизация в устройството. Липсата на съответни механически условия към радара, както и към „ Internet Port”, към GPS координатите, към условията за влаго- и прахоустойчивост ни карат да се съмняваме в истинността на задачите на поръчката.

Считаме, че целесъобрано, дейно и ефикасно би било да се утвърди и откри технологическо взаимоотношение сред техническите устройства, употребявани от Пътна полиция и специалистите на ДАБДП, предвид на усъвършенстване на процеса по наблюдаване и проучване на държанието на участниците в придвижването по пътищата.

Вместо да се провежда събирането и шерването на данните сред две институции, се оборудва с припокриващо се съоръжение всяка нова институция. Изключително терзание за нас съставлява, че посоката на развиване на ДАБДП е в посока на повтаряне на действия, присъщи на други. Ние считаме, че би трябвало да се работи в посока към повишение на качеството на работа на съществуващите институции, а не към основаване на контролно-надзираващи органи. Нашето виждане е че ДАБДП би следвало да се концентрира и занимава с разбор и оценка на риска, насоки в съответни действия на другите институции през призмата на сигурността по пътищата. За следващ път виждаме, че това не се случва.

Затова от Института за пътна сигурност настояваме за следващ път за съществени структурни и кадрови проблеми в Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата в случай че желаем в най-скоро време да се избавим от облика на страна на пътните рискове " '.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР