Институтът по метеорология и хидрология ще се отдели от структурите

...
Институтът по метеорология и хидрология ще се отдели от структурите
Коментари Харесай

НИМХ излиза от БАН частично, учените не са доволни

Институтът по метеорология и хидрология ще се отдели от структурите на Българска академия на науките, само че отчасти. Това решение взе след двучасово съвещание Общото заседание на Академията. Предвижда се в бъдещата конструкция да премине единствено оперативната активност на Национален институт по метеорология и хидрология, чиновниците и учените, които желаят това. Напрежението сред двете страни в разногласието обаче не стихва.

Проф. Евелина Славчева - ръководител на Общото заседание на Българска академия на науките: Българска академия на науките би трябвало да резервира своя сложен темперамент на научната си активност и желае да продължи проучвания в региона на климата, водите. Ние желаем тази научна активност да остане в границите на академията, несъмнено без да стопираме всички учени, които желаят да излязат, да го създадат.
Така може да се окаже, че научната активност остава, а учените излизат. Чия благосъстоятелност ще станат активите на института, станциите и техниката - ще взема решение работна група. Докато Национален институт по метеорология и хидрология е в фамилията на Българска академия на науките обаче, всичко ще си е както до момента.
Акад. Юлиян Ревалски - ръководител на Българска академия на науките: Предполагам Оценка за съвместимост няма да има нищо срещу до момента в който трае процеса на споразумяване на нещата, да им бъде предоставено да го употребяват безплатно.  Българска академия на науките гласоподава за отчасти изваждане на Национален институт по метеорология и хидрология от структурата им Българска академия на науките гласоподава за отчасти изваждане на Национален институт по метеорология и хидрология от структурата им
Общото заседание на Българска академия на науките показва единодушие за отчасти извеждане на Национален институт по метеорология и хидрология от структурата на Българска академия на науките и прекосяването в нова конструкция, основана от Министерск...

Вече някогашният шеф на института счита, че предстоят " дълги години на делене " с Академията.
Проф. Христомир Брънзов - някогашен шеф на Национален институт по метеорология и хидрология: Това е едно изцяло неработещо решение и мисля, че с този план е и препоръчано. Като искаш нещо да не стане, правиш комисия и го даваш на нея.
Така на този стадий нито учените, нито метеоролозите са удовлетворени от развиването на обстановката.
Проф. Евелина Славчева - ръководител на Общото заседание на Българска академия на науките: Нашето виждане е, че това е неточност.

 Българска академия на науките освободи шефа на Национален институт по метеорология и хидрология Българска академия на науките освободи шефа на Национален институт по метеорология и хидрология
Българска академия на науките освободи шефа на Националния институт по метеорология и хидрология поради уронване на престижа. В знак на взаимност целият управителен екип на Инс...

Но до момента в който прогнозите по какъв начин ще се развият договарянията остават неразбираеми, се обрисува нов проблем. Институтът е без управление след отстраняването на шефа и подадените оставки от екипа му.
Проф. Христомир Брънзов - някогашен шеф на Национален институт по метеорология и хидрология: Няма кой един документ, един платежен да подпише, тъй че той се движи по инерция, може би още два три дни най-много ще изкара, и по-късно ще настане цялостен колапс, тъй като няма да може да работи.
Конкурсът за нов шеф не е завършил, само че метеоролозите към този момент предизвестиха, че няма да позволен външен човек.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР