Инспекторите на Сметната палата отказаха да заверят финансовия отчет на

...
Инспекторите на Сметната палата отказаха да заверят финансовия отчет на
Коментари Харесай

От Сметната палата не завериха отчета на Софийския университет

Инспекторите на Сметната палата отхвърлиха да заверят финансовия доклад на Софийския университет " Св. Климент Охридски " за 2016 година, оповестиха от Сметната палата.

Според инспекторите, годишният финансов доклад не дава вярна и почтена визия за финансово положение и имущество на Софийския университет към 31 декември 2016 година
От Сметната палата са дали период от 6 месеца за осъществяване на неизпълнените рекомендации, отчасти изпълнените и рекомендациите в развой на осъществяване, след което още веднъж ще има инспекция.

 Няма смисъл от новата ви Сметна палата, засегнат народен представител от ЕНП
Няма смисъл от новата ви Сметна палата, засегнат народен представител от ЕНП

От 2012 година насам Сметната палата открива повтарящи се основни отклонения от използваната обща рамка за финансово отчитане при одитите на годишните финансови доклади на Софийския университет, гласи информацията на палатата.

Отчетите на Софийския университет през последните 5 години са заверявани два пъти с отвод за легализация - за 2014 и 2016 година И три пъти легализация с запаси - за 2012, 2013 и 2015 година

Основна причина за позволените отклонения е неналичието на съответни контролни процедури, които да предотвратяват и разкриват осъществяването на финансови и счетоводни нарушавания, считат инспекторите.

В Софийския университет " Св. Климент Охридски " не е обезпечена еднаквост на информацията сред данните в макета на систематизираната оборотна ведомост, систематизираните данни от оборотните ведомости на структурните звена към университета и счетоводните бази данни. Сметната палата няма убеденост кои са достоверните данни и какви са действителните им стойности.

Има риск част от активите като компютри, машини, уреди, икономически инвентар и други да не се водят на доклад, стимулират отхвърли си за легализация инспекторите. Например, по сметката " Компютри и хардуерно съоръжение " в салдото на университета са отразени 9 235 594 лева Сборът от оборотните ведомости на звената по същата сметка е 9 029 279 лева, а при инвентаризацията са открити 4 557 206 лв..

По сметка " Други машини, уреди, съоръжение " в салдото са отразени 28 400 442 лева, сборът от оборотните ведемости на звената по сметката е 25 449 447 лева, а при инвентаризацията са открити 17 866 889 лв.. За откритите несъответствия не са предоставени документи, както и не са документирани неналичия и остатъци при осъществяването на годишната инвентаризация.

От Сметната палата осведомят, че в доклада на университета не е спазен редът за отчитане на интервенциите в системата на електронни бюджетни разплащания - СЕБРА. По този метод могат да се отсрочват заплащания на предпочитани разноски за сметка на други.

Системата СЕБРА действа над 15 година в обществения бранш и разрешава Министерството на финансите да управлява авансово разплащанията. Въпреки условията, тя към момента " не действа " за Софийския университет.

В одитния отчет има и открити нарушавания на наредбите на Закона за ограничението на заплащанията в брой. През 2016 година продължава практиката за заплащане в брой, а не по банков път, регистрират финансовите инспектори.

Сред другите нарушавания са възобновяване на гаранции за осъществяване и присъединяване в процедури по публични поръчки, посредством внасяне по банковата сметка на контрагента, изплащат неведнъж служебни задатъци на стойност над 10 000 лв..

От палатата регистрират, че са импортирани суми по банковите сметки на снабдители за отговорности, на стойност над 10 000 лева В брой е заплатен и неподвижен парцел - вилна еднофамилна постройка в гр. Черноморец, на стойност 58 725 лева, което е жестоко нарушаване на Закона.

" В Университетското издателство с печатница в края на всеки месец касовата наличност е предоставяна на материално-отговорното лице като длъжностен задатък без документална аргументираност. В първия ден на идващия месец сумата е възстановявана в касата. По този метод е избягвано наложителното й внасяне по банковата сметка ", пишат в одитния отчет.

От университета не са отчели обособени икономически области, и за това получените средства по планове и стратегии, финансирани от Европейски Съюз, са осчетоводени в отчетна група " Бюджет ".

От валутната сметка на Научноизследователския бранш (НИС) в Българска народна банка са дадени заемообразно 4 млн. Лева на Софийския университет за покриване на краткотраен дефицит за погашение на заплати, както и за други настоящи разноски. Парите по сметката са от предплатени преводи по интернационалните стратегии и планове, финансирани със средства от Европейския съюз. Там са и приходите по контракти с задгранични компании, които се извършват от НИС.

Към края на 2016 година на НИС не са възобновени 3 143 185 лева, макар нуждата от средства за осъществяването на плановете на института. Пренасочването на парите за планове за други цели пречи на заплащането на разноски по интернационалните планове и основава предпоставки за налагане на финансови корекции и наказателни лихви, регистрират инспекторите.

От Сметната палата регистрират, че от 37-те рекомендации, издадени на СУ за отчетния интервал 2013-2015 година са изпълнени единствено 22. Останалите 15 са регистрирани като неизпълнени, като отчасти изпълнени или в развой на осъществяване.

Сред нарушаванията са - не са изгонени наематели, чиито контракти са изтекли, а те не престават да употребяват парцелите без да заплащат наем и консумативи. Не са подхванати дейности за събиране на дължимите суми от тях.

В " Правилника за устройството и активността на Студентския съвет " на университета не е избран ред за окомплектоване и запазване на плановете, финансирани от Студентския съвет, е друго нарушаване.

Инспекторите регистрират, че не е прекъсната практиката за безпричинно подписване на съглашения за прилагане на парцели - държавна благосъстоятелност до провеждането на нови търгове по реда на Закона за държавната благосъстоятелност и Правилника за използването му.

За откритите нарушавания и отхвърли за легализация на Годишния финансов доклад на Софийския университет " Св. Климент Охридски " за 2016 година са известени Народното събрание, Министерството на финансите, Министерството на образованието и науката и Националната организация за приходите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР