Автор: Димитър Георгиев, ръководител направление Финансови пазари и член на

...
Автор: Димитър Георгиев, ръководител направление Финансови пазари и член на
Коментари Харесай

Д. Георгиев: Очаквам волатилността при ПИБ да продължи

Автор: Димитър Георгиев, началник направление " Финансови пазари " и член на СД на ЕЛАНА ТрейдингПоследните няколко седмици вложителите на родния финансов пазар се радваха на засилен интерес към обществено търгуваните сдружения, които означиха по-високи от междинните размери, главните показатели доближават нови върхове, които не са докосвани от години, а обособени компании задминават пет годишни равнища.За мнение, какво може да чакаме се обърнахме към Димитър Георгиев, началник направление " Финансови пазари " в ЕЛАНА Трейдинг, а ето и въпросите, по които получихме отговор:Какви са вашите прогнози за представянето на главните показатели на БФБ през идващите пет години?

Твърдо оставам в лагера на оптимистите и считам, че главните показатели на БФБ ще осъществят позитивна рентабилност, доста надхвърляща инфлацията в страната.

Факторите за това са доста и измежду тях са:
Индексите се преструктурираха позитивно в последните години и съществени участници в тях са ликвидни компании с сполучлив бизнес модел и забележителен капацитет за напредък.;Положителният стопански напредък у нас в композиция с идното цялостно „ Европейзиране “ на страната ни посредством присъединението към Еврозоната и съхопътния Шенген ще направи пазара ни доста по наличен, атрактивен и на ниска цена за задграничните вложители. И в допълнение, ще улесни достъпа на българските компании до общия европейски пазар, което ще усили конкурентоспособността им и ще усъвършенства резултатите;И без това огромната ликвидност в България ще се усили доста след присъединението към Еврозоната и облекчаването на регулаторните условия за банките у нас. Това, в композиция с прекомерно наситения пазар на парцели и трайно ниските лихви по депозити, ще бъде дълготраен източник на паричен рерурс към финансовия пазар у нас;БФБ и участниците на пазара непрекъснато поставят старания за нови принадлежности (къси продажби, маржин покупки, нови сегменти, целеви ДЦК излъчвания и др.), които също способстват за увеличение на интереса
Успява ли БФБ да притегля интернационалните вложители които да влагат на родния финансов пазар?

Все още участниците на пазара не се оправяме задоволително добре с тази задача. В очите на интернационалните вложители сега съществува валутен риск от вложение в активи деноминирани в лв.. Присъединяването ни към Еврозоната ще отстрани това събитие и това, в композиция с всички останали фактори разказани нагоре,  ще докара до повишаване на интересаМоже ли да посочите някои съответни компании, които демонстрират забележителен напредък или имат капацитет за висока рентабилност?

Шелли Груп

Доверие Обединен Холдинг

Сирма Груп Холдинг

Бианор Холдинг

Смарт Органик

Софарма/Софарма ТрейдингИма ли компании на БФБ, които смятате, че са подценени сега и оферират положителни благоприятни условия за вложения?

Същите като при предния въпросКакви са вашите рекомендации за дребни вложители, които търсят дълготрайни капиталови благоприятни условия на БФБ?

Да четат докладите на сдруженията, да влагат в компании, в чиито мениджмънт/собственици имат доверие. Да се съветват със експерти.

Как ще коментирате обстановката с ПИБ сега?

Няколко думи за ПИБ:

Безспорно акциите на ПИБ са най-активно търгуваният инструмент на БФБ в последните седмици. Публикуваната информация в медиите за възможна идна продажба, както и последващото изказване от компанията дадоха причини и на купувачи, и на продавачи да бъдат дейни, което докара до рекорден брой покупко-продажби на Борсата – към половината от всички покупко-продажби в комерсиалната сесия на 21 май 2024 година

Очакваме волатилността при ПИБ да продължи и през идващите дни и седмици.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е рекомендация за покупката или продажбата на акции
Източник: infostock.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР