Инж.Стойнев, какво влияние върху цените на енергията има нахлуването на

...
Инж.Стойнев, какво влияние върху цените на енергията има нахлуването на
Коментари Харесай

Инж.Стойнев: Смятаме да работим само на природен газ извън сезона

Инж.Стойнев, какво въздействие върху цените на силата има нахлуването на Русия в Украйна?

            Военният спор сред Русия и Украйна оказва въздействие върху цялата европейска стопанска система, най-много заради страхът че доставките на съветски газ  могат да спрeни или редуцирани. Това докара до  огромен скок в цените освен на ресурсите, само че и на силата. Почти всички европейски страни, включително и България, са изправени  пред изключителни провокации.

Всъщност ние българите сме и ще сме едни от засегнатите от трагичните събития в Украйна.

             С какви механизми разполага Европейски Съюз, с цел да спре това нарастване?

            В момента един от главните проблеми идва от огромната взаимозависимост на Европа от съветски природен газ. Близо 40% от вноса на природен газ в Европа е от Русия. За страдание в България делът на съветски газ е 90%. Казвам, за жалост, не тъй като природния газ от Русия е „ неприятен “. В спокойни времена в това нямаше нищо трагично, само че  в момента НАТО и Европейски Съюз,на които ние сме член и Руската федерация са меко казано в неприятни връзки.

            Европейски Съюз работи по проект за понижаване на зависимостта от съветски газ. Някои азиатски страни оповестиха, че могат да усилят доставките към Европа, само че въпреки всичко мъчно ще се покрият 40% от търсенето. Аз не съм политик, а енергетик, само че мисля че в случай че Европа желае да овладее ценовата и енергийна рецесия се нуждае от доста бързи и решителни дейности.

             Какви са разновидностите? Предвид Вашето желание за въвеждане на природен газ в горивния микс, не се ли притеснявате?

            Според медиите Азербайджан са дали обещание 18% нарастване на доставките към Европа още тази година. Капацитетът на Трансадриатическия газопровоод може да се удвои в границите на 4-5 години. Не е неприятно да се намерения и за финансиране на строителството на нова газова инфраструктура, вярно би било тя да включва и водорода.

            Със сигурност разновидности има доста, само че няма да е елементарно. Това е херкулесова задача, която би трябвало да бъде решена в къси периоди. Не изпитваме терзание във връзка въвеждането на природен газ и доставките. Все отново чакаме да завършваме плана за потребление на природен газ като гориво до няколко месеца. Надявам се дотогава да има решение на национално и европейско равнище за нови доставки на природен газ. Прекалено доста семейства и компании разчитат на природния газ и няма по какъв начин въпросът да не бъде решен.

             Каква част от въглищата ще замените с природен газ първоначално?

            На първо време считаме да работим единствено на природен газ отвън отоплителния сезон. Въглища ще се употребяват единствено когато е включено отоплението и вероятно при изключителни обстановки отвън този интервал.

            Да се върнем към настоящите тематики. Смятате ли, че войната в Украйна ще тласне Европа към по-бърза декарбонизация, с цел да унищожаваме зависимостта от съветски изкопаеми горива?

            По-скоро считам, че точно поради несигурността от хода на войната ТЕЦ-овете на въглища, които употребяват локална суровина, би трябвало да удължат живота си, най-малко до момента в който сигурно се откри опция на съветските горива. Европа се пробва да построява нисковъглеродна стопанска система без да е подготвена за това. Изкуственото напомпване в посока на нисковъглеродна стопанска система е повода да сме в енергийна рецесия. Повече възобновими източници означаваше повече природен газ и сега сме още по-зависими от Русия.

             Топлофикация Перник подвластна ли е от импорт на въглища?

Топлофикация Перник не е подвластна от импорт на суровина. Използваме въглища от няколко локални мини и обогатено енергийно гориво от Брикел.

Как  би изглеждала България без мощностите на въглища?

            Без мощностите на въглища България сега би била в извънредно сложна обстановка, както във връзка с стабилността на електроенергийната система, по този начин и във връзка с енергийната сигурност.

            Всички желаеме да живеем в по-зелен свят. Това е и задачата на зелената договорка и надали има рационален човек, който да се опълчи. Най-щадящият метод за енергийния преход като цена за България е при продължение на работата на ТЕЦ-овете на въглища за най-малко 10 години. Германия, която беше твърда във връзка с затварянето на въглищни централи, в отговор на рецесията незабавно промени решението си и даже разгласи, че някои затворени предприятия ще възобновят работа.

            Какво смятате за желанията за концентрация на българската енергетика?

            Според мен би трябвало да се движим в противоположната посока. На нашата страна не са и нужни големи мощности като парогазова централа. Подобни огромни планове водят до концентриране на въздействие в даден район, което преодопределя съответните зависимости. Когато имаме доста на брой дребни и разпръснати мощности, нашата система ще получи много по-голяма еластичност, която безспорно е нужна.

           
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР