Инж. Мартин Янев е завършил Русенския университет Ангел Кънчев, специалност

...
Инж. Мартин Янев е завършил Русенския университет Ангел Кънчев, специалност
Коментари Харесай

Инж. Мартин Янев: Големи инфраструктурни проекти спират инфлацията

Инж. Мартин Янев е приключил Русенския университет " Ангел Кънчев ", компетентност Индустриален мениджмънт. Изучавал е Транспортен мениджмънт и логистика във ВТУ " Тодор Каблешков ". Има 13-годишен опит в разнообразни сфери на превоза и логистиката и има редица интернационалните документи в региона. Носител е на голям брой интернационалните награди свързани с логистиката, в това число от CorporateLiveWire, както и от Business Elites 40 под 40 с приз логистик на годината 2020/2021 за източна Европа. Особено деен е в региона на комбинираните жп транспорти и модернизацията на българската железница. Водач на листата на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) в област Велико Търново.
Изходът от рецесията са вложения в стопанската система Цената на енергоизточниците плюс спекулата родиха съвършената икономическа стихия За железопътната инфраструктура са усвоени по-малко от 20% средствата в предния програмен интервал Партия МИР предлага национална транспортна политика Български служащи строят в Западна Европа, тъй като тук няма работа - липсва визия Предлагаме обединение на министерствата на превоза и на районното развиване, споделя инж. Мартин Янев, лидер на листата на партия МИР във Велико Търново в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 
-->
- Инж. Янев, Вие сте лидер на листата на партия МИР от гражданската квота и част от експертния екип на партията. Какво е Вашето експертно мнение за покачващите се цени на стоките към крайните консуматори?

- От транспортна позиция това, което следим, е изцяло предстоящ резултат от редица процеси през миналите няколко години. Нека не забравяме, че превозът, като дирек на стопанската система е и нейната кръвоносна система. Често секторът " предусеща " икономическите трендове доста преди формалната статистика да препотвърди към този момент ясното. В тази връзка - забавянето на икономическата интензивност през интервала на корона-кризата, финансовите тласъци към икономическите субекти и обстановката в Украйна докара до пренареждане на веригите на доставки, освобождение на свободен транспортен потенциал тук-там и остра липса на подобен на други. Достигайки своят пик посредством покачването на цените на енергоизточниците, прибавяйки и значително далавера - формулата за " съвършена стихия " е налице.

За страдание всичко това по предписание рефлектира върху крайния консуматор под формата на инфлация. Редица специалисти през последните години предупреждаваха за този краен резултат, тъй че не би следвало да бъде изненада за който и да било. По-страшен сюжет са инфлационни процеси, съчетани с понижаване на действителната икономическа интензивност или така наречен стагфлация. Бихте се съгласили, че до момента в който цените на стоките и услугите се повишават, с прочут времеви лаг, трудовите хонорари малко или доста наваксват разликата. По мое мнение, в случай че последните липсват, обосновани с високи равнища на безработица, обстановката, не би изглеждала по никакъв начин розова.

- Къде виждате решението на подбудената ценова рецесия. Покачване на налозите, обществени политики?

- Намираме се, както споделих, в един изцяло обоснован и предстоящ миг от икономическия цикъл. Покачване на данъчните ставки, съчетани със обществени политики най-общо казано е преливане " от пусто в празно " с други думи - с едната ръка взимаш, с другата даваш. Реалният резултат би бил съвсем същият, като първичния. Свежите пари в стопанската система са действително решение в дълготраен проект. Това се реализира, посредством стимулиране на дребните и междинни предприятия - субектите, които са част от действителната стопанска система и държащи най-голямо перо от приходите в държавния бюджет и не на последно място съществени вложения в инфраструктура. Именно за това настояваме от партия МИР.

- Казвате инфраструктура, само че не следим ли таман противоположното през последните години - понижаване до прекъсване на вложенията в тази тенденция?

- За страдание съм изцяло склонен с Вас. Не единствено през последните няколко, само че и през последните 15 години следим таман това. От Вас, медиите, обществото е осведомено навреме за обстановката с пътната инфраструктура. Но дано не забравяме и енергийната, пристанищната, летищната и железопътната такава. За съпоставяне - в железопътната инфраструктура, като фрапиращ образец, са усвоени по-малко от 20% средства, планувани в предния програмен интервал. Това са километри нов стоманен път, това са работни часове, редица свързани промишлености, работни места, хонорари и не на последно място - пари, които в никакъв случай няма да си върнем. Български служащи строят в Западна Европа, заради обстоятелството, че тук няма работа, а работа няма, не заради липса на пари, а заради липса на тактика, визия и обмисляне. Икономическата история е потвърдила с не малко образци по какъв начин инфлационни процеси се борят с огромни инфраструктурни планове. Нека се учим от историята и се стремим да я надграждаме. Не е нужно да откриваме топлата вода на всеки 4 години или в последно време на всеки 5-6 месеца. Трябва ни експертно и държавническо мислене и дейности.

- Какви са съответните ограничения, които партия МИР предлага в тази връзка?

- На първо място е належащо осъзнаване и воля. Пари има и те са под формата на Плана за възобновяване и резистентност, транспортна съгласуваност, та даже и в държавния бюджет. Партия МИР предлага национална транспортна политика, която да бъде над партийна и да следва правилата на последователност от ръководство на ръководство. Само това би донесло непоклатимост в дълготраен проект, абстрахирайки се от краткотрайното ръководство. Изготвянето й следва да бъде в публично-частно партньорство с присъединяване на всички заинтригувани страни - страна, неправителствени организации и общество. Работата не е малко, само че се прави един път и се надгражда в идващите 20-30 години. Това би довело до стабилно развиване на бизнеса, предоставяйки опция за дълготрайно обмисляне и вложения. Намаление на икономическата интензивност е към този момент налице, а съществена ни цел е да се ограничи резултата върху крайният консуматор.

- Виждате ли нужда от промени в структурите на държавното ръководство?

- Това, което виждам през годините обратно, е една безкрайна върволяк от промени. Както подчертах - значимо е съществуването на последователност и надграждане, с цел да можем да приказваме за развиване. Реформата, в същността си, носи ново начало. Задавам си въпроса: какъв брой нови начала би трябвало да преживеем? Разбира се, в качеството си на специалист в превоза, смятам за удачно да бъде усъвършенствана работата на обществения бранш, като най-съществено предложение бих издигнал обединение на Министерство на превоза и известията и Министерство на районното развиване и благоустройството, като по този начин или другояче взаимосвързани звена. За образец бих дал, както страни от запада по този начин и от изтока, та даже и 80-милионна прилежаща Турция, както и прекачване на " известията " от МТС към Министерство на електронното ръководство. Както всички ние знаем - известията от дълго време не се изчерпват с Български пощи. Живеем в ерата на цифровата връзка и е време да встъпим в 21 век с една по-модерна идея на схващане на процесите. Не инцидентно партия МИР предлага Национална стратегия за устойчивото развиване на България, която да се одобри с политически и публичен консенсус и която да бъде наложителна за осъществяване от всяко българско държавно управление.

- През последните години се приказва интензивно за развиване на железопътния и интермодалния превоз. Какви стъпки са подхванати в тази тенденция у нас?

- В същността си по-голяма част от превоза е смесен. Това, което се има поради, е обвързвано с целите за въглеродна индиферентност. Като главен дирек се залагат вложения в железопътен превоз и инфраструктура, като главен дирек на сухопътния превоз. Тук още веднъж се връщаме на предходните тези - тук се прави прекомерно малко и прекомерно постепенно. Така или другояче - политиките за стабилно развиване на бранша, признати от Европейски Съюз, следва и ще бъдат приложени и тук. Основен приоритет би трябвало да бъде по-скорошното и в по-голяма степен вложение в тези решения, възползвайки се от наличните средства, с цел да може като примитивен резултат - директно да се " налеят " в нашата стопанска система, а в следствие - да черпим от плодовете и на вторичните резултати. Добре е известно, че страната си възстановява сред 60% и 80% от направените вложения, под формата на вторични изгоди (данъци, такси, осигуровки, концесии, наеми). Залагайки на модели на публично-частно партньорство би следвало да ангажира свежи запаси, бързи периоди на осъществяване и устойчива употреба. Не на последно място - в частния бранш е ангажирана по-голямата част от експертния ни капацитет. За страдание през последните години се следи наклонност за дефицит на дипломиран личен състав във всички браншове, като превоза не прави изключение. Това е предизвикателство, което не може да се реши със размах, в случай че стартираме с решения през днешния ден - вероятно ще черпим плодове след най-малко 10 години. Това е предмет на обособена и по-широка полемика, обвързвана с специалисти първо от системата на висшето, главното и междинното обучение, по този начин и с такива от разнообразни сектори. Връщаме се още веднъж на моделът публично-частно партньорство, който партия МИР предлага да се приложи.

- Какво Ви накара да влезете в политиката и да станете лидер на листата на партия МИР във Велико Търново?

- На първо място ме притегли метода на мислене в партия МИР, който напълно съответствува с моя метод на мислене и деяние. А точно, че политиката не е самоцел, а средство за решаването на проблемите на българските жители. В партия МИР има голям експертен капацитет, които има визионерското и стратегическо мислене. В партия МИР водещо е експертизата и прагматичните и устойчиви решения, а не популизма и политиканстването. В партия МИР доста добре са съчетани и дейно работят всички генерации, т.е. младостта, опита, инициативността и мъдростта. Убеден съм, че този нов модел на правене на политика, който партия МИР постанова ще получи необятна поддръжка от българските жители и партията ще стане парламентарно показана. Използвам казусът да прикани всички българи да поддържат това, което вършим в партия МИР и да ни поддържат с номер 16 в бюлетина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР