Инж.Илиев, ще ни разкажете ли как използването на биомаса допринася

...
Инж.Илиев, ще ни разкажете ли как използването на биомаса допринася
Коментари Харесай

Войната в Украйна е причина за поредното увеличение на цените

Инж.Илиев, ще ни разкажете ли по какъв начин потреблението на биомаса способства за възстановяване на екологичните показатели  на Топлофикация Бургас?

            Въвеждането на биомаса като в допълнение гориво за производството на сила е част от напъните да сътворяваме още по-чиста сила. Проектът  е  включен в нашата цялостна екологична политика. Използваме природен газ, с цел да работим в сходство с политиката на Европа за понижаване на въглеродните излъчвания.

             Разкажете ни малко повече за преимуществата на биомасата?

            Биомасата е измежду най-екологичните горива, които могат да се употребяват при производството на сила. При нейното изгаряне няма нездравословно влияние върху околната среда. Използването на биогорива подсигурява задържане на цената на топлинната сила, защото са един на ниска цена запас. Всички виждате рекордните цени на природния газ. Преди 1 година цената му беше 25-30лв, а през днешния ден даже не може да падне под 100лв.

             Кой са най-важните задания пред Вас за тази година и войната ще осуети ли проектите Ви?

            В момента напъните ни са фокусирани върху дейно ръководство на ресурсите с най-модерните и новаторски технологии в страната. Като втора задача сме си сложили поддържането в положително положение на мощностите, топлопреносната мрежа и абонатните станции, които са наша отговорност. Третият приоритет е произвеждане на чиста и зелена сила от природен газ и биомаса.

            Надявам се, че войната в Украйна ще бъде прекъсната и няма да окаже мощно въздействие върху работата на Топлофикация Бургас.

             Какви са главните последици за Топлофикация Бургас на фона на енергийната и икономическа рецесия, провокирани от войната?

            Войната в Украйна е причина за следващото нарастване на цените освен на природния газ, а и на всички останали първични материали, които са част от производството на сила.

             Инж.Илиев, от дълги години сте част от енергийния бранш, а Топлофикация Бургас, която оглавявате, употребява природен газ като главно гориво. Какво смятате, че ще последва поради ескалиращото напрежение сред Запада и Русия?

             По думите на нашето държавно управление се работи по обща европейска политика за намирането на нови източници на природен газ, с цел да има икономии от мащаба, с оглед превъзмогване на зависимостта от съветски природен газ.

            За страдание съществува риск доставките на съветски газ към Европа да бъдат спрени в отговор на глобите, наложени на Руската страна. Но да се надяваме, че това няма да се случи.

             Какви са другите възможности на съветския газ за Европа?

            Видях, че Норвегия възнамерява да усили добива на природен газ през идващите месеци. В момента скандинавската страна обезпечава 25% от търсенето на природен газ в Европейския съюз и Англия. От там оповестиха, че възнамеряват нарастване на добива с над 1,4 милиарда кубически метра, които могат да покрият потребностите на 1,4 милиона европейски семейства.

            За България е най-реалистично да се възобнови договорът с Азербайджан. Горивото може да минава през Турция или през интерконектора с Гърция, който тряба да проработи до няколко месеца.

             Смятате ли, че Турция ще разреши през нейна територия да се случват доставките на природен газ?

            Истината е, че през Турция минава най-краткият и пестелив път за транспорт на природен газ от Източното Средиземноморие към Европа. Направи ми усещане, че Турция желае да се наложи като основен медиатор в търсенето на дипломатическо решение на спора сред Русия и Украйна, в тази връзка може да играе и значима роля за диверсификацията на енергийните доставки към Европа. През Турция може да минава природен газ освен от Азербайджан, а и вероятно от Израел. Британският министър председател разгласи, че ще договаря със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства за импорт на природен газ. Дори Туркменистан и Ирак могат да обезпечават природен газ за Европа.

Колкото повече източници на природен газ имаме, толкоз по-лесно ще ни бъде вбъдеще.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР