Инициативен комитет и Тракийското дружество Георги Сапунаров предлагат д-р Кирил

...
Инициативен комитет и Тракийското дружество Георги Сапунаров предлагат д-р Кирил
Коментари Харесай

Тракийци: За нас д-р Баръджиев е Паисий

Инициативен комитет и Тракийското сдружение " Георги Сапунаров " оферират доктор Кирил Бакърджиев за почетен жител на Хасково, посмъртно.
В историческия музей бе извършена среща с роднини на изтъкнатия тракийски откривател във връзка 100 години от рождението му.

Д-р Бакърджиев е вуйчо на известната хасковска поетеса и ръководител на КДК Ели Видева. Тя е запомнила своя вуйчо с изключение на като превъзходен експерт и като същински откривател на страданието на българските бежанци от Беломорска Тракия. Той идваше с един доста огромен магнетофон у нас, дружно със сина си Станислав и записваше спомените на фамилията от събитията към разорението на село Доганхисар. Всички одобряваха малко скептично тази негова активност, само че откакто излезнаха трите негови летописни книги, разбрахме какъв брой значимо е било делото му освен за нас, само че и за идните генерации, добави тя. Видева напомни, че вуйчо й е бил едвам на 5 години, когато дружно със фамилията си е бягал от гръцките пълчища от родното си село. По-големият му брат почива след тези събития. Били 10 деца - пет момчета и пет девойки. Поетесата добави, че с делото си ветеринарният доктор е съумял да придвижи фиданка от корена на рода им в Дедеагачкото село в Хасково.

Председателят на тракийското сдружение Кирил Сарджев сподели, че за него и за тракийските бежанци делото на доктор Бакарджиев е съизмеримо с това на Паисий Хилендарски, тъй като писаното слово остава за поколенията.

Главният организатор в музея доктор Красимира Узунова, чиято майка също е родена в Доганхисар, показа, че след Ньойския контракт турците и българите се сдружават с цел да защитят бежанците си от жестокостите на гърците.

В залата бяха и снахата на юбиляра Нена Бакърджиева, внучката му Кремена и правнукът му Мартин, който е единствено на 10 месеца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР