Инициативата Три морета има голям потенциал за развитието на региона,

...
Инициативата Три морета има голям потенциал за развитието на региона,
Коментари Харесай

Три морета има голям потенциал за развитието на региона

Инициативата " Три морета " има огромен капацитет за развиването на района, за свързаността, съдействието и сигурността - това беше общото мнение на участниците в президентския панел на бизнес форума в границите на Шестата среща на върха на самодейността " Три морета ", която стартира през днешния ден в София.

Германия с неспокойствие чака укрепването на нашето съдействие, съобщи президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, чиято страна е сътрудник на самодейността, дружно със Съединени американски щати и Европейска комисия. Той уточни, че всички сме изправени пред едни и същи огромни провокации - да се насърчи икономическото възобновяване след COVID-19, да се форсира зелената и цифровата промяна и да се обединят напъните за поддържане на интернационален ред, учреден на правила. Щайнмайер акцентира, че Германия поддържа изцяло задачите на " Три морета " - да се укрепи свързаността, сигурността и добруването на хората. Трябва да се възползваме в цялостна степен от капацитета на тази самодейност, означи той.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд напомни, че самодейността към този момент дава съответни резултати. Тя означи, че " Три морета " се пробва да взема решение проблеми в превоза, в енергетиката и дигитализацията.

Президентът на Латвия Егилс Левитс уточни, че самодейността има доста огромен капацитет и това ще помогне за доста съществено развиване в района. Латвия е подготвена да даде своя принос към това, заявява той. Левитс обърна внимание и значимостта от ангажирането на гражданското общество.

Президентът на Полша Анджей Дуда уточни включването на нови принадлежности за интеграцията на страните в самодейността и означи, че през идните години може да се чакат няколко амбициозни плана. Не се колебая, че самодейността играе основна роля за построяването на бъдеща Европа, означи той и добави,че има засилващ се интерес към " Три морета " в интернационален проект.

Превърнахме се в модел за съдействие и за другите райони, счита той. Нашата самодейност е образец, който може да бъде следван, разяснява Дуда и уточни, че самодейността е отворена за бизнеса.

Президентът на Словения Борут Пахор изрази поддръжка за самодейния метод на самодейността. Той означи, че бизнес форумът има за цел създаване на бизнес партньорства и означи значимостта на самодейността за допринасянето на растежа в цяла Европа.

Вицепремиерът на Чехия Карел Хавличек уточни, че в обстановката след ковид, когато би трябвало да се рестартира стопанската система, с изключение на провокациите, има и благоприятни условия. Той означи, че би трябвало да се влага в нововъведения, в научно-изследователска и развойна активност, в същото време би трябвало да се преобразува енергетиката. Има огромни благоприятни условия да влагаме в процеса на декарбонизация, добави Хавличек.

Вероника Ремишова, вицепремиер на Словакия, разяснява, че самодейността ни предлага неповторима опция за създаване на връзки сред страните и акцентира, че това придобива изключително значение поради пандемията, която ни е посочила какъв брой значимо е да има съгласуваност и резистентност.

Ремишова приветства поддръжката за този план от Съединени американски щати, което по думите ѝ е израз на нашето трансатлантическо съдействие, и означи като извънредно значимо наличието на Германия. Инициативата има огромен капацитет да сближи всички страни участници и би трябвало да създадем всичко допустимо да използваме този капацитет, разяснява тя.

Президент на Гърция Катерина Сакеларопулу уточни, че развиването на свързанността в района ще спомага за икономическата интеграция. Пандемията ни научи какъв брой са значими цифровите трансформации в нашите стопански системи и че би трябвало доста незабавно да ги развиваме, разяснява още Сакеларопулу. Трябва да излезем от пандемията по-силни от преди, означи още тя.

Заместник-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийдентал означи ролята на самодейността за усилване на свързаността и уточни, че никой няма да се усеща зарязан.

С видеообръщение се включи и президентът от Литва Гитанас Науседа, който поздрави участниците и пожела ползотворни полемики.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР