Инициативата Правосъдие за всеки излезе с позиция по предложението на

...
Инициативата Правосъдие за всеки излезе с позиция по предложението на
Коментари Харесай

Правосъдие за всеки: Премиерът няма конституционна инициатива

Инициативата " Правосъдие за всеки " излезе с позиция по предлагането на министър-председателя Бойко Борисов за нова Конституция и за привикване на Велико Народно заседание, съобщи БНР.
" Премиерът Бойко Борисов, очевидно влезнал в ролята на самовластник, се опита за следващ път да си присвои пълномощия, каквито няма, и да изнасили парламентарната народна власт с оферти за конституционни промени, които той незнайно за какво, назова план за нова Конституция, и привикване на Велико Народно заседание " се споделя в позицията на самодейността.

" Ясно е, че министър-председателят няма конституционна самодейност и не може да бъде вносител на такива оферти. Това обаче не попречи на Борисов да съобщи същите от името на една парламентарна група, която той третира като " своята " и да се изкаже от името на най-малко още една, доколкото за внасяне на парламентарен план са нужни 120 народни представители ", които той на процедура задължи да внесат предложенията ", се показва още в документа.

Борисов показа зле компилиран план на непознати оферти за промени в Конституцията, обсъждани години обратно във времето, в част от които разпознахме две от концепциите на " Правосъдие за всеки " още от 2015 година и едно от новите ни оферти, показани на 17 юли тази година, декларират от самодейността.

Те показват, че в предложенията има едно значимо неявяване - промяната в прокуратурата и ограничението на безспорната и безконтролна власт на основния прокурор.

" Очевиден е страхът на Борисов да се занимае с най-сериозния парламентарен проблем на страната, съдържащ се в два конституционни текста. Той от дълго време го направи пленник на сенчестата власт, която дефинира основните прокурори, а след това посредством тях управлява изпълнителната и законодателната власт и се меси директно в независимостта на съда ", написа в позицията.

От самодейността желаят оставката на Борисов за " директно нарушение на Конституцията и поругаване на духа и смисъла на парламентаризма ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР