Инициативата Правосъдие за всеки и група адвокати призоваха президента Румен

...
Инициативата Правосъдие за всеки и група адвокати призоваха президента Румен
Коментари Харесай

Юристи настояват президентът да върне избора за шеф на ВАС

Инициативата " Правосъдие за всеки " и група юристи приканиха президента Румен Радев да не подписва указа, с който би трябвало да назначи арбитър Георги Чолаков за ръководител на Върховния административен съд (ВАС). 

В понеделник той беше определен с 20 от гласовете членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС), а още преди да бъде номиниран за поста се появи информация, че точно Чолаков ще е новият ръководител на Върховен административен съд. Изборът мина и при цялостно игнориране на информацията за съмнителни имотни покупко-продажби на Чолаков. 

В намерено писмо до президента Румен Радев от " Правосъдие за всеки " упорстват той да не подпише декрет за назначението на Чолаков и да върне двете кандидатури за началник на Върховен административен съд за ново разискване и гласоподаване от новия състав на Висш съдебен съвет. 

" Вие имате право да откажете да подпишете декрет за назначението, когато не сте персонално уверен, че е извършен почтен, самостоятелен, спортен и професионален избор за толкоз значим пост в правосъдната система. Вие, като обединител на нацията, даже сте задължен да откажете, в случай че имате и най-малките подозрения в честността и убедителността на този избор, от позиция на обществото ", се показва в писмото.

В текста се показва още, че процедурата е минала изцяло по очакван от сегашния ръководител на съда ред. Процедурата е била " непрозрачна, нестимулирана и изпълнена с голямо подозрение за външен напън ", изясняват от " Правосъдие за всеки ": 

Това гласоподаване бе хроника на един предупреден избор, маркиран от недодялан командно–административен метод и напън за избора на избран претендент, чието име се знаеше от месеци.

В писмото се напомня, че персонално актуалният ръководител на съда Георги Колев е издигнал кандидатурата на Чолаков и по негово гледище Висш съдебен съвет промени периодите за номинациите и избора, тъй че да съвпаднат с мандата на настоящия му състав. Пак по гледище на Колев и в нарушаване на закона Общото заседание на съдиите от Върховен административен съд организира гласоподаване, с цел да поддържа един от претендентите. " Тези обстоятелства приказват задоволително красноречиво, че това бе една дирижирана и опорочена процедура, изцяло неприемлива за обществото ", заключават от " Правосъдие за всеки ".

Явно се търсеше изговаряне на тъкмо този мощно подвластен и към този момент задоволително злепоставен като престиж състав на Висшия правосъден съвет, с цел да се подсигурява избора на „ верния претендент “, от позиция на авторитетните фигури в него. Но този състав на Висш съдебен съвет няма да работи с новия ръководител на Върховен административен съд, заради което нямаше никаква логичност, юридически смисъл и морално право тъкмо той да избира ръководителя на Върховен административен съд! Сроковете за избора на новия състав на Висш съдебен съвет изцяло позволяваха, а това бе и първичната концепция, изборът да бъде сбъднат от новия състав на Съвета, който ще встъпи напълно скоро в служба и най-малко първоначално ще се употребява с нужния публичен престиж и професионална тежест!

В писмото се показва, че процедурата по избора е оставила подозрения за политическа интервенция, въздействие и " прокурорска целенасоченост " в избора. Съмненията се укрепват и от обстоятелството, че в хода на полемиката е подценена действителната оценка на професионалните и нравствени качества на двамата издигнати претенденти, както и на техния стаж като съдии в съответния съд и система:

Имаме претендент, чийто магистратски стаж е минал напълно в системата на административното правосъдие и е арбитър във Върховен административен съд от неговото основаване – госпожа Соня Янкулова - против различен претендент, който е сменил няколко съдилища от разнообразни сфери, само че след спирания за реализиране на адвокатска и нотариална активност. Точно този изчерпателен спор, който е наложителен по закон при оценка на качествата на претендентите, членовете на Висш съдебен съвет не организираха преди да гласоподават!

Във вторник 41 юристи приканиха също президентът да не подписва указа за назначението на Чолаков. В писмото си те са още по-остри, като назовават избора на Чолаков  " аморален " акт " на тъпчене на демокрацията и съдийската самостоятелност ". Аргументите им са сходни на тези от " Правосъдие за всеки " - упорстват, че процедурата е изменена от настоящия ръководител Георги Колев, който въвел предписание, че Пленума на Върховен административен съд ще избере единствено един претендент, който вземе гласове над 50%. " Това прави процедурата по желание, съревнование с един кон ", се показва в писмото на юристите.

Те напомнят, че съперника на Чолаков арбитър Соня Янкулова е " неоспорим експерт, арбитър от кариерата, употребява се с уважението на сътрудниците си и юристите от цялата страна ".

Въпреки, че този състав на Висш съдебен съвет бе подготвен да стартира процедура по импийчмънт на Лозан Панов , поради медийни изявления, в т.нар.кафяви медии, благосъстоятелност на Делян Пеевски , те подцениха медийни изявления за арбитър Чолаков на уеб страниците “Бивол ” и “Медиапул ”, където имаше разказани безспорни обстоятелства. Съдия Чолаков се оправда, доколкото можа на заложени му за тези изявления въпроси, само че не показа някакви доказателства, показват още юристите.

Според тях " инсталирането " на човек на " задкулисието " в този съд, за който се знае още отпреди три месеца, че ще оглави съда, ще остави подозрението, че правосъдната система не е самостоятелна. 

Те дефинират изтеглянето на процедурата в границите на мандата на настоящия състав на Висш съдебен съвет като индикация за предварителни сделки и непрогледен избор.

Изборът на ръководител на Върховен административен съд е неотложно да се направи от новоизбрания Висш съдебен съвет, защото по този метод отговорността за този по този начин значим кадрови избор ще се носи от бъдещите членове на Висш съдебен съвет за идващите 5 години. В противоположен случай, подозренията за подмолно кадруване и замяна на смс сред членове на настоящия Висш съдебен съвет и изпълнителната власт, ще бележат по един безвъзвратен метод престижа на определения претендент Чолаков!

Адвокатите приканват президента да не допусне " демокрацията, правовия ред, справедливостта, да бъдат загърбени и тъкмо органа, ръководещ правосъдната власт, да демонстрира на жителите на страната, че у нас няма бистрота и състезателност, а в противен случай,че избора на ръководител на Върховен административен съд авансово контрактуван в някакви тъмни кабинети " и напомнят, че Европейската комисия следи избора от близко.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР