Инхаус договорите, сключени от предишното редовно правителство, са незаконни. Това

...
Инхаус договорите, сключени от предишното редовно правителство, са незаконни. Това
Коментари Харесай

Караджов: Инхаус договорите, сключени от предишното редовно правителство, са незаконни

Инхаус договорите, подписани от предходното постоянно държавно управление, са противозаконни. Това съобщи вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов по време на блиц контрола в Народното събрание в отговор на депутатски въпрос за лотовете 1, 2 и 3 на автомагистрала " Хемус ".

Той изясни тезата си с данни от юридически разбор, в това число и с данни на правната дирекция на Министерството. По думите на министъра инихаус процедурите са оскъдни или унищожаеми, по което юристите към момента спорят. Оттам е противоречивият юридически резултат, добави Караджов.

Той заяви, че договорите са подписани при неявяване на каквато и да е техническа опция " Автомагистрали " ЕАД да направи над 80 на 100 от действителните строително-монтажни работи, като по този метод става заобикаляне на Закона за публичните поръчки.

„ След като има такова заобикаляне на закона, то правното деяние, което е осъществено, също е незаконно”, сподели министърът.

Караджов уточни, че работата по първите прави на автомагистрала " Хемус " в никакъв случай не е серпантина.

„ През миналата година се е предписание строителство по тези контракти, въпреки и оскъдни или унищожаеми, тъй като те пораждат юридически резултат и този юридически резултат би трябвало да се извършва. Извършеното през миналата година е актувано преди мен, в този смисъл се е породило обвързване от страна на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) да заплати на държавната " Автомагистрали " за осъществената работа, което е направено, добави министърът. В този смисъл, по подписаните от предходното постоянно държавно управление противозаконни контракти за инхаус поръчка е осъществявана работа през 2021 година, поради което на 22 декември АПИ е разплатила актуваните и действително осъществените строителни работи на магистралата”, добави министърът.

По думите му до момента в който тези контракти не са прогласени за оскъдни или унищожаеми, те са настоящи, като уточни, че при прекратяването им ще има съществени последици за страната, която ще загуби 50 % от дадените 4 милиарда лв..

Вицепремиерът заяви, че по тематиката е належащо да се подхващат съответните правни дейности, които да бъдат премислени деликатно и уточни, че това би трябвало да са дейности на държавното управление. Той заяви, че по това се работи и добави, че те включват наказателна част, наедно с гражданската.

„ Когато рисковете за националния интерес бъдат дефинирани, в които сме влезнали поради сключването на тези контракти, когато адвокати ни посъветват по какъв начин да излезем от този капан, заложен в предишното, тогава ние ще ги внесем в НС”, съобщи вицепремиерът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР