Ингвар Кампрад пред централата на IKEA през 2002 г. Още

...
Ингвар Кампрад пред централата на IKEA през 2002 г. Още
Коментари Харесай

Създателят на IKEA почина

Ингвар Кампрад пред централата на IKEA през 2002 година

Още по тематиката
IKEA купува мебели от български заводи за 300 млн. лева

Компанията удвои доставчиците си до 20 и сега договаря с още дузина
7 фев 2016
Най-успешните милиардери

Бил Гейтс оглавя класацията на хората, натрупали сами положението си
17 юни 2015
Основателят на IKEA приготвя отдръпването си

Ингвар Кампрад ще даде на тримата си синове по-изразена роля в ръководството на компанията
18 сеп 2012 Основателят на международно известната марка за домашно обзавеждане IKEA Ингвар Кампрад умря на 91 година, оповестиха от компанията. " Отиде си освен основателят на един от най-големите работодатели в Швеция, само че и човек, който бе деен до края на живота си, " пишат медиите в страната.

В края на предходната година Кампрад получи специфична премия поради това, че е отворил очите на света за скандинавските езици и просвета. Това се оказва и последното му появяване на публично събитие, напомня " Дневник ".

Малцина могат да се мерят с най-популярния милиардер на Швеция, основал компания с наличие в 40 страни, съвсем 250 магазина и към 120 000 чиновници, написа по този мотив финансовото издание Dagens Industri. Годишният азбучник на IKEA е едно от най-големите печатни издания в света с тираж от съвсем 200 милиона безвъзмездни бройки на съвсем 30 езика. В шведската история малко на брой са от неговата категория, а на интернационално равнище мъчно се сещаме за някой толкоз сполучлив швед бизнесмен, добавя изданието.

Ингвар Кампрад е роден през 1926 година като трето потомство преселник – дядо му и баба му емигрират в Швеция от Германия. Семейството пробва да стартира нов живот, купува плантация и се заема с търговия, само че не съумява и дядо му се самоубива. Баба му оцелява с децата благодарение на родственици, а Ингвар израства в дребното градче Смоланд в среда, повлияна от немската дисциплинираност и усърдна работа. Баба му идва от безпаричен жанр в Судетската област в Чехословакия и когато тя е анексирана от Хитлер през 1938г., това е един от най-радостните дни в живота ѝ, споделя още Dagens Industri. Малкият Ингвар е възпитаван в духа на немски реваншизъм, националсоциализъм и солидна доза антисемитизъм.

В учебно заведение има компликации поради дислексията си, само че приключва комерсиална гимназия в Гьотеборг. Още преди да навърши 20 година, към този момент се занимава с импорт на запалки за цигари от Швейцария, строителни материали от Унгария и артикули от разнообразни страни. През 1943 година, когато е едвам на 17 година, записва Ikea като компания за доставки по пощата. Името на компанията е редуциране от Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd, като последните две думи са името на фамилната плантация. Мебелите стават част от асортимента на новото сдружение, което в началото популяризира в аграрни издания, едвам през 1948 година През 1951 година се появява първият азбучник, а през 1955 година IKEA стартира да проектира лични мебели.

Кампрад влага в изложбена зала покрай дома си, която стартира да притегля фамилиите с коли. През 1958 година в нея е открит първият магазин на IKEA, а през 1965 година отваря порти и първият огромен магазин на марката в Стокхолм.

Голямата концепция зад триумфа на компанията обаче е пакетирането на мебелите, което от една страна прави доста комфортен транспорта до дома на клиента, а от друга – икономисва на самото сдружение голям брой интервенции – то просто трансферира стоката на купувача по този начин, както е опакована от производителя, на който IKEA е предала чертежите на плана си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР