Инфлацията във Великобритания се повиши през март до 30-годишен връх

...
Инфлацията във Великобритания се повиши през март до 30-годишен връх
Коментари Харесай

Британската инфлация достигна през март 30-годишен връх от 7%



Инфлацията във Англия се увеличи през март до 30-годишен връх от 7%, демонстрират данни на английската публична статистика ONS, като се чака тя да нарасне още повече през април заради нарастването на сметките за комунални услуги.

Индексът на потребителските цени (CPI) набъбна през март с 1,1% по отношение на февруари, когато се увеличи с 0,8%. Спрямо година по-рано потребителската инфлация се форсира през март до 7% от 6,2% през февруари, достигайки най-високо равнище от март 1992 година и при упования за малко по-сдържано нейно ускорение до 6,7 на 100.

Основната инфлация, която изключва цените на силата, храните, алкохолните питиета и тютюна, пък се форсира на годишна база през март до 5,7% от 5,2% месец по-рано, нараствайки по отношение на февруари с 0,9%.

Мартенските данни единствено акцентират влошаващото се стесняване на финансите на семействата (на техните приходи във връзка с инфлацията) през тази година, което евентуално ще се отрази върху икономическия напредък.

Графика на показателя CPI по месеци (спрямо година по-рано)



" Повишаването на цените в общ проект докара до внезапно повишение на годишната инфлация през март “, уточни основният икономист на Службата за национална статистика - Грант Фицнър. " Сред най-големите нараствания бяха разноските за бензин, като би трябвало да се има поради, че данните за цените бяха обработени преди неотдавнашното понижаване на налозите за горивата и мебелите ".

Ускоряването на инфлацията през предишния месец се дължеше още веднъж в най-голяма степен на по-високите цени на течните горива, които се усилиха с цели 44% заради солидното повишаване на петрола след началото на съветската инвазия в Украйна.

Британското държавно управление към този момент разгласи понижаване на налога за горивата с 5 пенса на литър в рамите на идващите 12 месеца, считано от 24 март, за да облекчи семействата, само че инфлацията евентуално ще остане доста висока за още известно време и ще понижи паритета на покупателната дарба, защото войната в Украйна надалеч не е завършила и разноските за сила остават нараснали, до момента в който не престават и световните ограничавания на доставките.

Британският финансов министър Риши Сунак съобщи след оповестението на данните, че растящата инфлация се дължи на " световен напън върху веригите на доставки и на енергийните пазари ", проблем, който " може да бъде в допълнение остър от съветската експанзия в Украйна ".

" Знам, че това е обезпокоителен миг за доста фамилии, заради което подхващаме дейности за облекчение на тежестта, като предоставяме поддръжка на стойност към 22 милиарда паунда през тази финансова година ", добави той.

Цените на превоза скочиха с рекордните 13,4% по отношение на година по-рано, последваните от цените на мебелите и домакинските услуги (с 10,3%), на облеклата и обувните такъми (с 9,8%), в заведенията за хранене и хотелите (с 6,9%) и на храните и безалкохолните питиета (с 5,9%), демонстрират данните на ONS.

Икономистите чакат инфлацията да се форсира в допълнение през април, защото покачването на цените на силата ще се отразят на сметките за комунални услуги на семействата, което евентуално ще увеличи инфлацията над 8 на 100.

През предишния месец английската работа за бюджетна отговорност предвижда, че показателят на потребителските цени ще доближи 40-годишен връх от 8,7% през последното тримесечие на 2022 година

Инфлацията във Англия ще продължи да се усилва през идващите месеци, имайки поради, че индустриалните цени през март скочиха с цели 11,9% на годишна база след покачване с 10,2% през февруари, отбелязвайки най-голямо нарастване от септември 2008 година

Финансовите пазари считат, че Английската централна банка съвсем несъмнено ще увеличи главната си рента до 1,0% от 0,75% на идващото съвещание на 5 май, преди да продължи да подвига лихвата към 2,0-2,25% до края на 2022 година
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР