Инфлацията в Германия бе потвърдена на ниво от 1,4% на

...
Инфлацията в Германия бе потвърдена на ниво от 1,4% на
Коментари Харесай

Инфлацията в Германия запази ниво от 1.4% през май

Инфлацията в Германия бе доказана на равнище от 1,4% на годишна база през май, спрямо петмесечния най-много от 2%, демонстрират данни на Trading Еconomics. Отслабването на инфлацията се дължи основно на повишаването с по-бавни темпове на цените на силата и услугите.

Инфлацията в стоките е постоянна - 1,8% през май, защото цените на силата се повишават по-бавно, до момента в който цените на храните се усилват по-бързо. Печалбите са регистрирани и за други артикули като вестници и периодически издания (4.9%) и тютюневи произведения (3.8%). В същото време по-ниски цени са регистрирани за потребителската електроника (-6.9%), водени от телефони (-9.6%).

Цените на силата набъбнаха с 4,2% (при 4,6% през април), с помощта на горивото за отопление (3,7%), моторните горива (4,6%), централното отопление (5,5%), природния газ (3,4%) и електричеството (3,2%).

Инфлацията в услугите спадна до 1.2% от 2.1%. Това се дължи основно на понижението на цените на туристическите услуги, по-специално цените на пакетните почивки (-0,9% от 11,2%). Също по този начин, инфлацията се забави както от самолетни билети (1,4% от 6,1%), по този начин и от железопътни билети (1% от 3,4%). Освен това се следи нарастване на цените при пътувания с рейс на дълги дистанции (19%), услуги на обществени заведения (5,1%), поддръжка и ремонт на транспортни средства (4,7%) и кетъринг услуги в заведения за хранене, кафенета и други сходни (2,8%).

Основен фактор, съдействал за развиването на цените на услугите, бе и нарастването на чистите наеми без разноските за отопление (1,4%), защото семействата изразходват огромна част от разноските си за ползване по тази позиция.

В същото време цената на храните се увеличи с 0,9% през май, ускорявайки се от покачване от 0,8% през април. Цените на зеленчуците се усилиха доста (8.7%), следвани от риба и рибни артикули (2.9%) и самун и зърнени храни (2.3%). За разлика от тях, цените на плодовете внезапно спаднаха (-7.6%), както и цените на питателните мазнини и масла (-4.9%).

На месечна база показателят на потребителските цени набъбна с 0.2% през май, след скок от 1% през април, и сравнение на пазарните прогнози. Това се дължи основно на покачването на цените на пътуванията с рейс на дълги дистанции (7,6%). Цените също се усилват при моторните горива (4,0%) плодове (1,8%) и зеленчуците (0,9%). Цените на силата (общо) се усилват с 1.6% на месечна база. В същото време цените на пакетните почивки спаднаха с 2,4%. Пътниците заплащат по-малко и за пътническия превоз по въздух (-3,6%) и по железопътния превоз (-1,7%).

Хармонизираният показател на потребителските цени се увеличи с 1.3% по отношение на миналата година (при 2.1% през април); и 0.3% по отношение на предходния месец (при 1% през април).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР