Инфлацията уби бизнеса с пелети. Точно преди отоплителния сезон масови

...
Инфлацията уби бизнеса с пелети. Точно преди отоплителния сезон масови
Коментари Харесай

Страшно! Кризата убива бизнеси. Разпродажби за жълти стотинки

Инфлацията умъртви бизнеса с пелети. Точно преди отоплителния сезон всеобщи разпродажби и банкрути на предприятия от сектора за милиони има в цяла България. Това показа изследване, направено от „ Телеграф “.

На тезгяха от края на септември и началото на октомври са фабрики и индустриални цехове за пелети край София, Бургас, Пловдив, Дупница, Чепеларе и други
-->
Причини

Високите цени задушават бизнесмените и нарасналите им разноски ги слагат в невъзможност. Работници от фабрики за пелети описаха пред „ Телеграф “, че притежателите на предприятията пренасочват финансирането си към други планове, защото разноските им доста са се повишили, оттова и цената на продукцията, което от своя страна довежда и до по-слаб интерес към крайните консуматори. Цените на пелетите са се вдигнали от 600 лева за звук през март до 1000 лева за звук през октомври. В момента пелетите са в топ 3 по скъпотия сред другите способи на отопление, обясниха от дружество от сектора.

Заради инфлацията и по-слабото търсене на артикули не от първа нужда и други бизнеси са в затруднено състояние. Сред тях са производители на разнообразни артикули като дрехи и мебели. От началото на октомври на всеки 24 часа се появява публикация за банкрутирала компания или за продажба на компания.

Оферти

Офертите за продажба са както за дребни хранилища и цехове за произвеждане на пелети, по този начин и за огромни фабрики с чисто нови индустриални линии. Цените им стартират от 35 000 евро и доближават до 7 000 000 евро. Сред най-скъпите е цялостен агрокомплекс, за който купувачът би трябвало да брои 7 000 000 евро. Предприятието е на 20 км от Бургас и стопанисва повърхност 180 ха обработваема земя и 150 ха пасища, част от които са арендувани, а лични са 160 ха.

Притежава плантация, къща за посетители с ресторант и детски ъгъл, има мандра, цех за пелети, плантация с животни, както и свободни 65 ха за създаване на оранжерии и фотоволтаичен парк. Пак наоколо до Бургас се продава и фабрика за пелети за 550 000 евро. Капацитетът на предприятието е 2 тона на час, като разполага с чисто нови индустриални линии.

Друга компания, учредена през 2015 година, се продава от началото на месеца. Цената й е 1 400 000 евро и също е с предмет на активност произвеждане на пелети. Край Чепеларе и Дупница също има фабрики за пелети, които си търсят нови притежатели. Предприятията създават пелети, които пласират на родния пазар, само че поради повишаването на продуктите и високите цени или се отхвърлят от бизнеса, или напряко банкрутират. Някои от тях имат 10-годишна история, други работят неотдавна, само че не излизат на облага и са принудени да спрат активността си.

Банкрутират предприятия за експорт

Много от банкрутиралите компании са производители на разнообразни артикули за експорт - от мебели до текстил. Сред апетитните оферти са цех за солидни мебели от дърво, както и огромно дружество за първокласно облекло. Продава се цех за столове от солидна дървесина за експорт. Собствениците му желаят 1 860 000 евро. Фабрика за пластмасови произведения се продава за 150 000 евро. Предприятието е учредено през 1985 година, като от 2004 година е със заменено име.

Произвежда разнообразни пластмасови произведения като закачалки за облекла, патентовани поставки за чаша в автомобил, прелки с приложение в производството на пчелен мед. Компанията работи главно за чужбина. В затруднено финансово положение са и някои предприятия от текстилната промишленост. Много от бизнесмените в този отрасъл пренасочват финансирането в различен бранш. Такъв е казусът с продажбата на бизнес за близо 3 000 000 евро. За 2 700 000 евро може да се купи дружество за връхно облекло за експорт към Испания и Франция.

Производственият потенциал на компанията е 190 000 броя облекла на година. Фабриката реализира повсеместен цикъл на основаване на конфекция – от развиване на продукта през доставка на материали до производството и логистиката. Разполага с цялостен набор от професионално машинно съоръжение. Разпродава се и доста стока от банкрутирали магазини за облекла и обувки.

3 магазина на бул. Витоша на тезгяха поради задължения

Десетки магазини в столицата са оповестени за обмен от частни правосъдни реализатори поради задължения. Три от комерсиалните обекти се намират на най-централната и известна улица в столицата - бул. „ Витоша “. Обект на прочут бранд за мъжка мода е разгласен за обмен с първична цена от 3,259 млн. лв.. Помещението е на две равнища, като общата повърхност е 224 квадрата. Освен него се продава и различен обект на същата улица, като първичната цена е 1,6 млн. лв.. Третият е с най-ниска цена - 420 000 лв., само че и площта му е единствено 34 квадрата.

Останалите разгласи са за по-малки по повърхност магазини в разнообразни региони на столицата. Цените, за които се търсят купувачи, са от 48 000 за помещение от 50 квадрата до 380 000 за 520 квадрата помещение.

В София са оповестени за обмен и три заведения, като едното е в „ Манастирски ливади “, другото е механа с барбекю на бул. „ Шипчески проход “, а третото се намира в квартал „ Лозенец “ и е минимум по повърхност – 87 квадрата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР