Инфлацията тръгва надолу, кога и цените ще започнат да падат?

...
Инфлацията тръгва надолу, кога и цените ще започнат да падат?
Коментари Харесай

Експерт: Кебапчето от 2 лева няма да стане 80 стотинки

Инфлацията потегля надолу, по кое време и цените ще стартират да падат? Какви са прогнозите за стопанската система ни до края на годината? И по кое време ще усетим поевтиняване на съществени артикули и услуги? Отговори на тези въпроси пред NOVA потърсиха основният икономист от Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов и ръководителят на Съюза за стопанска самодейност Кузман Илиев.

" Дефлацията е месец за месец. Говорим за извънредно ниски стойности, които няма да бъдат усетени от хората. Кебапчето от 2 лв. няма да стане 80 стотинки. Тоест при крайните артикули и услуги – дефлация съвсем няма да забележим. Там, където в действителност има дефлация, т.е. спад при цените в действителност - това е при индустриалните богатства. При индустрията. Това е разследване от един доста рисков феномен – на затихваща стопанска система ", уточни Илиев.

" Инвестициите са и ползване. Това е странна дихотомия. Свиването на вложенията свива и потреблението. Това към този момент се вижда в по-развитите стопански системи на еврозоната. Радостната вест е, че през последното тримесечие е избегната рецесията, само че в действителност данните са доста покрай нулата – общо взето това демонстрира стагнацията в развитите европейски страни ", акцентира и Богданов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР