Инфлацията хапе все по-стръвно от семейния бюджет на българитеПо законите

...
Инфлацията хапе все по-стръвно от семейния бюджет на българитеПо законите
Коментари Харесай

С по-малък грамаж: Търговци масово скриват шоковата инфлация

Инфлацията хапе все по-стръвно от фамилния бюджет на българите

По законите на икономическата и енергийната рецесия разноските порастват, цените скачат, а потреблението се свива. Хората, които към момента си разрешават да хапнат на ресторант, споделят, че порциите през последните месеци са станали по-малки.

Проверка на  в Пловдив показва, че все по-очебийна е тази наклонност и в питателните магазини. Най-вече по рафтовете със артикули от първа нужда. Ако още не сте забелязали, то неотложно започнете да четете в детайли всички етикети на рафта и не машинално да посягате към стоката с най-ниска цена тъй като

Инфлацията отхапва от грамажа на най-търсените хранителни артикули

Търговци и производители всеобщо започнаха да борят скока на цените с намаляването на грамажа в опаковките. На пръв взор няма разлика във външния тип на продуктите, само че наличието е по-малко. Обикновено с сред 50 – 250 грама.

Явлението е познато в света на макроикономиката като shrinkflation/шринкфлация; package downsizing и grocery shrink ray /намаляване на опаковката и стесняване на питателните артикули.

Проучване в случайно определен хипермаркет сподели, че инфлацията у нас върви редом с шринкфлация.

Например, производителите на макарони всеобщо понижават грамажа.

Разфасовките от 500 грама към този момент са на 400, запазвайки остарялата цена.

При ориза, без значение от обстоятелството, че има пакети по 800 грама паралелно до тези от кг, цените не престават да порастват или съвсем не се разграничават сред по-малкото тегло и нормалното.

При тях огромните опаковки са в диапазона от 380 до 500 грама, а дребните, които преди време бяха по 200 гр, в този момент се намират от 165-180.

Същото се следи и при заместващите артикули за мазане. На рафтовете с маргарин половинкилограмовите кутии може да са цялостни с 400 грама артикул.

Най-шокиращо е ситуацията при регалите с бурканите обичаната лютеница. На пръв взор те са три-четири размери. Да, но не! Внимателният прочит на всички етикети демонстрира, че са продават в 13 разнообразни типа тегло от: 245, 260, 265, 300, 314, 330, 480, 490, 500, 512, 525, 560 и 570 грама.

Шринкфлацията е налична и при сладките произведения, като кутиите с вафли да вземем за пример. Те също олекнаха със 100 -150 грама през последните месец - два.

Как да се оправим с казуса?

Внимателно четете етикетите. Не единствено на дадения артикул, а на всички от същата група, с цел да се ориентирате в съотношението цена/тегло преди да извършите своя избор.

Няма къде да се жалвате, в случай че грамажа е съответно написан на опаковката и на етикета на рафта. Всеки един производител има право самичък да дефинира опаковките и наличието на тежестта в тях.

За да сте сигурни, че получавате толкоз, за колкото плащате ви съветваме още да претеглите стоката на контролната везна в магазина.

Как е по света?

„ В момента сме на гребена на шринкфлацията поради високата инфлация “, разяснява Едгар Дуорски, юрист и някогашен асистент основен прокурор на щата Масачузетс, за Consumer World. Според неговите наблюдения този развой по света е почнал предходната есен, когато забелязал, че пакетите зърнени храни почнали последователно да се смаляват. По думите му, даже компании като Пепси и Нестле сега я ползват.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР