Инфлация, икономика и енергийни доставки - това са най-големите страхове

...
Инфлация, икономика и енергийни доставки - това са най-големите страхове
Коментари Харесай

Българинът стреснат за семейния бюджет и работното място

Инфлация, стопанска система и енергийни доставки - това са най-големите страхове в дома на всеки европеец, сочи изследване “Стандартен Евробарометър ” от лятото на 2022 година

Наблюдава се обаче повишаване в доверието към политиките на Евросъюза, както и мощна поддръжка за отговора на блока против войната в Украйна.

Населението на Стария континент е все по-загрижено за икономическото положение на национално и на общоевропейско равнище. С цели 5% е намаляло позитивното разбиране на съюза в тази тенденция от началото на 2022 година, като в този момент едвам 40% го утвърждават

Повечето от жителите дефинират общата икономическа обстановка като “лоша ”.

На първо и на второ място като проблем от национално значение европеецът показва инфлацията и силата. Това се дължи на шоковите поскъпвания през последните месеци даже на най-базисните артикули в магазините, наред със сметките за ток, гориво, наем и така нататък

При българина инфлацията е усетена по-тежко, в сравнение с при останалите членки на блока. Тя е посочена като главен проблем от 63% от интервюираните спрямо 54% приблизително за Европейски Съюз. Попитани каква е финансовата обстановка в семейството, 70% от европейците са показали, че се оправят добре, до момента в който при българите единствено 48% са дали същия отговор. Само с 1% по-малко - 47% от сънародниците ни, считат обаче, че се оправят “изключително зле ” със сметките в семействата си, което демонстрира голяма ножица в приходите на обществените пластове.

Попитани за обстановката на работното място, 49% от българите показват, че се намират в “абсолютно добра позиция ”. Отново обаче доста са сънародниците, дали отговор, че са " напълно в неприятна позиция " - 36%. Едва 15% не могат да преценяват към коя от двете категории попадат.

В останалата част от Европейски Съюз разминаването с България във връзка с обстановката на работното място е голямо - 61% от европейците считат, че ситуацията им е " безусловно положително ", като едвам 20% не са удовлетворени.

Като втори най-съществен проблем на национално равнище българите слагат стопанската система. Останалите европейци са по-притеснени за нерегулярните доставки на сила, до момента в който у нас този въпрос остава на назад във времето, нареждайки се на трето място. На равнище Европейски Съюз 34% от интервюираните българи са показали, че най-сериозното предизвикателство е интернационалната обстановка.

На фона на голяма неустановеност измежду жителите утвърждението на еврото като единна валута е достигнало най-високото си ниво до момента - 8 от 10 членове на еврозоната и 72% от Европейски Съюз са удовлетворени.

Огромно болшинство от жителите поддържа вложенията във възобновима сила и дейностите за понижаване на зависимостта от съветските източници.

65% от европейците са оптимисти за бъдещето на съюза

Това е нарастване с три пункта спрямо сходно изследване, извършено преди 6 месеца, през януари—февруари тази година (преди да стартира войната в Украйна - б.а.). Положителният имидж на Европейски Съюз понастоящем е 47%, което е най-високото му равнище от есента на 2009 година

Относно доверието - 49% от жителите в съюза са склонни да имат вяра в политиките му на фона на едвам 34% към националните им държавни управления. При българите обаче индикаторът, обвързван с доверието в националните институции, е доста по-контрастен от междинния за Европейски Съюз - едвам 19%, а към парламента доверието е 14%

Относно европейските органи равнищата са идентични с тези на останалите членки.

Не може да се каже същото обаче за общата политика, обвързвана с защитата и сигурността. Докато междинното утвърждение на жителите на Европейски Съюз е цели 77%, българите са песимисти. При тях то е 64%.

И въпреки всичко над половината интервюирани са съгласни, че Европейски Съюз поставя ефикасни старания, с цел да води европеецът по-сигурен живот.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР