Индонезийска представителна колекция - дарение, е подредена в Националната галерия

...
Индонезийска представителна колекция - дарение, е подредена в Националната галерия
Коментари Харесай

Националната галерия получи дарение колекция индонезийско изкуство

Индонезийска представителна сбирка - подаяние, е подредена в Националната изложба - Квадрат 500. Тя бе открита от министъра на културата Боил Банов и министъра на външните работи на Република Индонезия Ретно Марсуди, по време на нейната публична аудиенция. Посланикът на Р Индонезия у нас Сри Астари Расджид е вдъхновителща и инициаторка на дарението. До момента в сбирката на Квадрат 500 не е имало предмети от бита и културата от далечната страна.

Текстил, бижута от злато и сребро от разнообразни етноси и острови, съдове за церемонии и предпазване на храна, кукли от индонезийския обичаен спектакъл на сенките, са измежду скъпите близо 30 предмета, представящи региони от о. Суматра (на запад) до индонезийска Папуа (на изток), които са в представителната експозиция на Националната изложба. Ръчно рисуваният текстил, именуван батик, е национална горделивост на Индонезия и от 2009 година е разгласен от ЮНЕСКО за нематериално културно завещание на човечеството. Сега българската аудитория и гостите на София имат опция да се любуват на забележителни предмети, експонирани в зала 20 на Квадрат 500.

Добрите другарски връзки сред Индонезия и Националната изложба в София може да бъдат проследени още от 1960 година, когато президентът Сукарно посещава влиятелната културна институция. Днес, десетилетия по-късно, с помощта на великодушното подаяние, Националната изложба към този момент разполага с артефакти и от Индонезия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР