Индонезия, четвъртата най-населена страна в света, планира да премести столицата

...
Индонезия, четвъртата най-населена страна в света, планира да премести столицата
Коментари Харесай

Индонезия мести столицата си

Индонезия, четвъртата най-населена страна в света, възнамерява да реалокира столицата си на километри от Джакарта, защото градът е изправен пред климатични промени, усложнен трафик и риск от поглъщане. Преместването се чака да отнеме към 10 години и да коства 33 милиарда щатски $.

В изказване президентът Джоко Уидодо съобщи, че страната се готви за това пренасяне от три години насам и интензивно изследва територии, намиращи се отвън най-големия  и най-населен остров на архипелага - Ява. За избора на нова столица аплайват три града, само че държавното управление се въздържа да назове имената им.

Настоящата столица Джакарта е дом на 10 милиона души, а близките й градове са обитаеми от три пъти повече хора, което натоварва инфраструктурата на региона до степен, че преместването е наложително. Задръстванията на автомобилния трафик костват на страната 100 трилиона рупии годишно. Джакарта също по този начин е един от най-бързо потъващите градове в света, което се дължи на ниската му надморска височина, както и на несъразмерното добиване на подпочвени води. До 2050 година се очаква 95% от северната част на града да бъде потопена.

Уидодо уточни Малайзия, Южна Корея, Бразилия и Австралия като образци за страни, преместили столиците си като част от тактиката им за икономическо развиване. Планът за преместването на индонезийската столица обаче е посрещнат скептично, защото концепцията на Джоко за съфинансиране от частния бранш, се счита за лишена от основни елементи, с цел да се вземе поради съществено. Чатиб Басри, някогашен финансов министър и сегашен учител в Индонезийския университет, изрази подозренията си фирмите да се включат в плана заради несклонността им да реалокират седалищата си отвън Джакарта.

За реализацията на преместването се планува да бъдат изхарчени 466 трилиона рупии, което се равнява на 33 милиарда щатски $. Тази стойност обаче би могла да се понижи на 323 трилиона рупии, в случай че единствено част от държавния уред бъде изместен на територия от 30 000 хектара, съобщи министърът на планирането Бамбанг Броджонегоро. По този метод Индонезия ще последва образеца на Австралия, Съединени американски щати и Казахстан да раздели държавните институции от бизнес центъра.

Въпреки че скептици считат преместването за опит на Уидодо да разсее публичното внимание от дебатите към скорошните президентски и парламентарни избори и по този начин да затвърди престижа си, специалистите са безапелационни, че това е извънредно належащ ход заради застрашителното повишаване на морското ниво, което се чака да потопи столицата в идващите десетилетия и няма по какъв начин да бъде избегнато, защото Джакарта е ситуирана върху блатиста околност със единствено 8 метра надморска височина.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР