Индийската марсианска орбитална мисия “Мангалиан остана без гориво, поради което

...
Индийската марсианска орбитална мисия “Мангалиан остана без гориво, поради което
Коментари Харесай

Индийската мисия Мангалиан приключи осемгодишна работа около Марс

Индийската марсианска орбитална задача “Мангалиан ” остана без гориво, заради което тя към този момент не може да поддържа вярната си ориентировка и прекрати радиовръзката си със Земята. Така тя завърши сполучливо осемгодишна работа към Червената планета.

“Мангалиан ” беше изстреляна на 5-ти ноември 2013 година и след 300-дневно странствуване в междупланетното пространство се трансформира в неестествен сателит на Марс. Автоматичната междупланетна станция бе оборудвана с пет научни инструмента и през миналите осем години обогати нашите показа за характерностите на повърхността на планетата, а също по този начин и за състава и динамичността на нейната атмосфера.

Получените данни са обществено налични на уеб страницата на Индийската галактическа организация (ISRO), въпреки и против регистрация. Агенцията регистрира, че към сегашния миг са се записали над 7 200 души, измежду които 500 от други страни. Особено търсени са световните фотоси на целия марсиански диск.

Към днешна дата идната задача на Индия до Марс към момента е на чертожната дъска и не се обрисува да излети преди 2025 година, като главните цели на страната през околните месеци остават пилотираният транспортен съд “Гаганян ” и идната лунна задача “Чандраян-3 ”.

За повече информация: ISRO

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР