Индийската “Марсианска орбитална мисия, която благополучно влезе в орбита около

...
Индийската “Марсианска орбитална мисия, която благополучно влезе в орбита около
Коментари Харесай

Индийската “Марсианска орбитална мисия” направи цялостна снимка на Марс!

Индийската “Марсианска орбитална задача ”, която наред влезе в орбита към Червената планета на 24 септември, съумя да снима Марс като цялостен диск.

Когато фотографията бе снимана на 28 септември, дистанцията сред Марс и “Марсианска орбитална задача ” бе 74 500 километра.

 Full disk image of Mars

Марс, сниман в целия му искра на 28 септември. Credit: ISRO

Можете да изтеглите вид на фотографията с висока резолюция от този линк (JPG Image).

На тази фотография се виждат доста неща. Светлият район над центъра вдясно е Arabia Terra. Този район е ерозирал и затрупан с кратери. Точно под него, тъмната линия, се назовава Terra Meridiani. Там работи към момента марсоходът-ветеран на НАСА “Опортюнити ”.

В северната част на Terra Meridiani, сврян в нея като в гнездо, се назовава гигантският кратер Скиапарели, който е необятен над 460 километра. Право нагоре от него се вижда кратерът Касини, също огромен над 400 километра. Вдясно, в тъмния район, се намира кратерът Хюйгенс.

Освен това се виждат и прахови стихии! Но това, което е значимо, написа астрономът Фил Плейт, е цялостната вероятност на картината. Това е лицето на планетата Марс. Ние рядко получаваме такива фотоси на Марс в повсеместен размер, тъй като сондите нормално се разполагат наоколо до планетата.

Това, което виждаме, е един цялостен нов свят, който зове да бъде изучен и свестен.

Източници: ISRO, Bad Astronomy

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР