Индия успя да изведе успешно в орбита около Марс космическата

...
Индия успя да изведе успешно в орбита около Марс космическата
Коментари Харесай

Индия също стигна до Марс

Индия съумя да изведе сполучливо в орбита към Марс галактическата сонда " Мангалиан ", оповестиха международните осведомителни организации. Днес Марс се срещна с МОМ (Марсианска орбитираща мисия), оповестява Българска телеграфна агенция. Днес се написа историята, съобщи индийският министър председател Нарендра Моди измежду бурните ръкопляскания в командния център на Индийската организация за галактически проучвания в Бангалор.

Индийският галактическият уред " Мангалиан ", именуван също Марсианска орбитираща задача, беше изстрелян на 5-и ноември 2013-а година. Основната цел на полета е да бъдат тествани галактическите благоприятни условия на страната за междупланетни задачи и за бъдеща пилотирана марсианска стратегия. Космическият уред ще събере също научна информация за атмосферата и повърхността на планетата.

С Марсианската орбитираща задача Индийската организация за галактически проучвания за първи път стига до Червената планета. Тя ще търси метан в атмосферата от орбита. Този газ на Земята е директно обвързван с живота, само че може да бъде създаван и небиологично. За първи път метан бе открит в марсианската атмосфера преди десетилетие. Неотдавнашните изследвания на марсохода " Кюриосити " на НАСА обаче разкриха единствено остатъчни следи от газа. Това озадачи учените, защото метанът би трябвало да устоя до 200 години на Марс.


" Мангалиан " има пет инструмента. Данните от тях ще покажат каква е марсианската метеорологична система и какво се е случило с водата, която в миналото е съществувала на Марс в огромно количество. Никой от инструментите обаче няма да изпрати задоволително данни за финален отговор на тези въпроси. Те обаче ще послужат за по-доброто схващане на процесите на планетообразуване, на изискванията, които дават опция за живот и къде във Вселената той може да съществува. Някои от данните ще добавят получените
от американския уред " Мейвън ", който застана на орбита към Марс преди два дни.

" Мангалиан " ще остане край Марс най-малко шест месеца на елиптична орбита, която в най-близката си точка ще е на разстояние 365 км, а в най-далечната – на 80 000 км.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР