Индия се отказа от участие в руския проект за взимане

...
Индия се отказа от участие в руския проект за взимане
Коментари Харесай

Индия и Русия няма да си сътрудничат за Луната

Индия се отхвърли от присъединяване в съветския план за взимане на проби от почвата на южния полюс на Луната, заяви Новости-космонавтики, базирайки се на ТАСС.

С това задача “Луна 27 ” (новото име на плана “Луна-Ресурс ”) няма да включва индийски дребен луноход.

Източник в ракетно-космическия бранш разказал пред ТАСС, че аргументите за повреждане на съдействието са взаимни. Индийците не са удовлетворени от непрекъснатите отлагания на съветските лунни задачи и честите повреди в галактическата стратегия. Руснаците пък не са удовлетворени, че съгласно първичната сделка задачата трябвал да лети на индийска ракета, че галактическият уред би трябвало да пропътува в Индия за доставка и спомагателни проби, както и че включването на минировъра направило задачата прекомерно рискована.

Индия от своя страна оповести, че въпреки че напуща плана “Луна 27 ” на Русия, продължава независимата си стратегия за асимилиране на Луната. В интервала 2017-2018 година ще бъде изстреляна задача “Чандраян 2 ”, която ще се състои от орбитален уред, спускаем уред и луноход. Индийският луноход ще бъде съвременен, с шест колелета и всяко едно от тях ще има независимо задвижване от мотор, като общо 10 мотора ще бъдат включени в ръководството и навигацията.

Напомням на читателите, че Индия има една сполучлива задача до Луната през 2008 година, а предходната година страната влезе в историята, откакто съумя да приведе сонда в орбита към Марс.

 

На илюстрацията – индийската лунна сонда “Чандраян 1 ”, която хвърча сполучливо през 2008 година. Credit: ISRO

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР