Ина МИХАЙЛОВАСлед кашкавала и културата става лукс у нас. Билетите

...
Ина МИХАЙЛОВАСлед кашкавала и културата става лукс у нас. Билетите
Коментари Харесай

Харчите ли за лукс?

Ина МИХАЙЛОВА
След кашкавала и културата става разкош у нас. Билетите за представленията с американския артист Джон Малкович в Народния спектакъл са от 50 до 400 лв.. За разлика от бедните гърци, които все са в рецесия, само че са доста по-добре от нас. И ще се любуват на Малкович против четири пъти по-малко пари - сред 5 и 55 евро (10 и 110 лева).
Постановката е дълго чакана. И тези, които съумеят да си купят билети за великото наслаждение да гледат " В самотата на памуковите полета ", ще са... Между другото, част от тези хора съвсем в никакъв случай не са стъпвали в спектакъл. Ще го създадат в този момент поради неизкоренимата от манталитета ни парвенющина. За да наситят срещите си със себеподобните по-късно с откровението: " Бях на Малкович... Като гледах Малкович... А Малкович пък... " Други, без значение от дебелите си портфейли, ще отидат да гледат Малкович ей така, с цел да се фукат. Но не че са дали пари за билет, а единствено тъй като и това зрелище е опция да покажат солидните си " връзки ", да се снабдят с покана и да гледат холивудска звезда за " без пари " или за " петдесетина лв. ".
Унизително тъжно е. По " това време " можехме да гледаме имена от международна големина против алегорични пари за билети. Доста постоянно даже и гратис. А в този момент?
Да, и културата коства пари, и актьорите ядат кашкавал. Точно тези от ранга на Малкович несъмнено залагат на защити селекции, и то доста по-скъпи спрямо нашите имитиращи артикули.
Защо обаче " скъпото наслаждение " тук е не чак толкоз скъпо в Гърция? Или в Латвия? Че даже и на Бродуей? Билетът за постановката в София коства повече от пътешестване до Атина плюс билет там. За същото зрелище, със същия актьорски състав. В южната ни съседка постановката е спонсорирана от фондация " Онасис ". Организацията, основана по гледище приживе на един от най-богатите на XX век хора - Аристотел Онасис, подкрепя гръцката просвета. Няколко пъти е пособия на Националния спектакъл на Гърция, за ремонта на постройката...
От Народния спектакъл споделят, че представлението у нас не можело да се субсидира по никакъв метод и не разполагали с общоприет спонсор. А и законът не насърчавал субсидирането на " сходен вид изяви ".
Защо да не може посредством спонсорство сходен вид представления да станат налични до по-широк кръг от публиката? Защо се толерира спонсорството, да вземем за пример, на футболни тимове, състезания за хубост, тв сериали и фолк концерти, само че не и на сходен вид театрални представления?
Иначе страната се превъзнася, че културата е народен приоритет. В същото време цените на билетите за спектакъл, опера и кино порастват. И макар че все по-трудно заделяме средства за кашкавал, салоните постоянно са цялостни. Въпросът е докога ще харчим за разкош?
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР