Имотите си остават добра и сигурна инвестиция – факт, който

...
Имотите си остават добра и сигурна инвестиция – факт, който
Коментари Харесай

Ето какви разходи да предвидите, ако искате да закупите собствен имот

Имотите си остават добра и сигурна инвестиция – факт, който се отразява на техните цени в посока нагоре. Aĸo имате задоволително спестявания oт зaплaтa, xoнopapи, peнтa, завещание или различен източник, можете да си купите парцел относително елементарно. Другият вид е вашите родители да са пестили цялостен живот, с цел да могат да ви обезпечат парцел. Ако имате шанс, богат родственик или другар ще се съгласи да ви заеме нужната сума без да желае рента. 

На множеството хора обаче им се постанова да прибегнат до ипотечен заем, с цел да се снабдят с мечтаното недвижимо имущество. И защото евентуално разполагате с стеснен бюджет, авансово би трябвало да предвидите всички разноски, които съпътстват договорката. Някои от разноските, съпровождащи жилищния заем, постоянно остават " в сянка “, само че могат да осуетят покупката, в случай че не сте готови за тях. 

Покупка на парцел с ипотека 

Банките нормално кредитират до 80-85% от цената на парцела. Конкретният % зависи от характерностите на парцела – тип, локация, година на строителство и други. Затова е налага се да осигурите най-малко 20% от сумата. Друг вид е да вземете 100% от нужната сума на заем като композиция от ипотечен и потребителски заем, само че имайте поради, че това евентуално доста ще оскъпи финансирането. 

Преди покупката на неподвижен парцел с ипотечен заем е добре авансово да се запознаете със съществуващите спомагателни разноски по придобиването му. Неписано предписание е, че всички разноски при покупка и прекачване на нов парцел се поемат от купувача. Разходите се пресмятат върху контрактуваната цена на парцела, само че не по-ниска от неговата данъчната оценка, предава pariteni.bg.

Задължителни налози и такси

1. Такса за регистриране на новия нотариален акт в Имотния указател – пресмята се въз основа на цената, която би трябвало да заплатите за парцела. Нейният размер съставлява 0,1% върху продажната цена и има закрепена стойност за цялата страна. 

2. Нотариална такса – пресмята се върху материалния интерес (посочената по нотариален акт цена на имота) и според цената на нотариуса, удостоверяващ договорката (по Тарифа за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност). В случай че посочената цена в акта е по-ниска от данъчната оценка, то тогава таксата се пресмята въз основата на данъчната оценка. 

3. Такса за правене на нотариален акт и прилежащи документи – тази процедура се заплаща по обособена цена. Посочената дължима сума, съгласно Тарифата, утвърдена от Министерството на правораздаването, е в размер на 30 лв..  

4. Местен налог – размерът му се дефинира независимо от общините в България всяка година, според Закона за локалните налози и такси. Неговият размер нормално варира сред 0,1% и 3% върху продажната цена на парцела или върху неговата данъчна оценка (в случай че тя е по-висока от продажната цена). Местният налог се заплаща в съответната община по местоположение на парцела. 

Допълнителни такси

1. Брокерска комисионна – този спомагателен разход поражда в случаите, когато сключването на договорка е осъществено благодарение на посредническа компания за недвижими парцели. При това състояние се начислява посредническо заплащане по договорката, или така наречен " комисионна “ за работата на брокера. Обикновено сумата, която консултантите изискват, се пресмята на база % от цената на парцела. 

2. Банкови такси – в случай че решите да изтеглите ипотечен заем, с цел да се сдобиете с част от сумата, нужна за финансирането на покупката на парцел, ще се наложи да предвидите сред 150 и 200 лв. за неговата оценка. Понякога пораждат и непредвидени разноски за разнообразни информации и заверки, по тази причина е добре да заделите известно количество средства допълнително. Всички заплащания над 15 000 лв. се правят наложително по банков път, като другите банки имат разнообразни цени за превод. Ако разплащането е в друга валута, банковите преводи и касовите интервенции имат доста по-висока цена. 

3. Такса за регистриране на контракт за поддръжка и ръководство в Имотния указател – таксите за регистриране на актовете и документите, подлежащи на вписвания, се съдържат в член 2 от Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписвания. Таксите, събирани за регистриране на контракта за ръководство и поддръжка в Агенция по вписванията, се пресмятат на база общата стойност на контракта за целия интервал, за който е подписан. Получената стойност (материалният интерес) се умножава по 0,1 %, като минималната такса е 10 лв.. Таксата се дължи единствено веднъж от вложителя, който поема задължението да поддържа и ръководи парцела. Следващите приобретатели (нови притежатели на имота) не дължат нова такса и не подписват нов контракт за ръководство. 

4. Годишна имуществена застраховка – всеки ипотечен заем има наложително изискване за подписване на годишна застраховка. Необходимо е първата годишна лавица да бъде подписана и заплатена още преди отпущането на заема. Това обвързване остава в действие до цялостното погасяване на заема. 

5. Застраховка " Живот “ – рисковата застраховка по заема е измежду най-съществените разходни пера по заема след лихвата. При множеството банки тази застраховка е опционална, само че мощно целесъобразна, изключително в случай че заемът се тегли за покупка на главно жилище, а не с капиталова цел. Застрахователните награди нормално се заплащат на месечна база дружно с регулярната вноска по заема. 

6. Разходи след покупката – това са всички незабавни разноски за довършителни работи, ремонт и обзавеждане на новозакупеното жилище. Оттук нататък всеки притежател на неподвижен парцел има обвързване да заплаща годишните " налог здания “ и " такса боклук “. Техният размер може да бъде тестван в общината по местонахождение на парцела. 

Покупка на парцел от ЧСИ 

Повишаването на цените на недвижимите парцели кара от ден на ден хора да се насочат към офертите на частните съдия-изпълнители. С малко повече търсене и известна доза шанс можете да откриете много преференциални предложения с начални тръжни цени надалеч под тези на постоянните разгласи. 

След закупуването на парцела, купувачът би трябвало да заплати дължимите към правосъдния реализатор такси за продажбата, налог за придобиване на парцела и таксите за регистриране на постановлението в Агенцията по вписванията. 

Придобиването на парцела не води автоматизирано до влизане в него. Ако парцелът се населява от други хора (например длъжника, от който е взет) и те отхвърлят да го освободят непринудено, купувачът ще би трябвало да се обърне още веднъж към правосъдния реализатор, който да го вкара в парцела. За това обаче купувачът следва да заплати обособена от горепосочените такси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР