Имотът, който през последните 17 години бележи само поскъпване и

...
Имотът, който през последните 17 години бележи само поскъпване и
Коментари Харесай

Имотите, чиято цена у нас расте вече 17 години

Имотът, който през последните 17 години бележи единствено повишаване и не се въздейства от рецесии (бел. ред. нито от тази през 2008 година, нито от сегашната, подбудена от пандемията с коронавирса), е земеделската земя.

„ От 2003 година до момента междинното повишаване на годишна база е близо 8%. Единствено през 2009 година има спад от 5%. За 2020 година не чакам намаляване в цените на земеделските парцели, защото в този дълъг интервал от 2003 година до момента процесите вървят към понижаване броя на единични покупко-продажби и прехвърлянето на земята към по-големи притежатели, които сега не продават. Тези два месеца (бел. ред. март и април 2020 г.) покупко-продажбите понижиха доста като брой “, споделя Антон Андонов, изпълнителен шеф на ERA. Цената на земеделската земя ще остане съвсем без смяна, защото трима от огромните купувачи стопираха да купуват. „ Смятам, че в този момент ще се върнат още веднъж на пазара и това ще е един от активите, които ще продължат дават добра рентабилност “, добавя той.

„ През последните години следим позитивен тренд в сегмента „ земеделска земя “ и това ще продължи “, предвижда и шефът на организация „ Явлена “ Страхил Иванов. Причините съгласно него са две. От една страна – европейските дотации, а от друга – нежелаението на притежателите да продават.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР