Сегментирането на пазара на недвижими имоти през годините претърпя драстични

...
Сегментирането на пазара на недвижими имоти през годините претърпя драстични
Коментари Харесай

Общото между имотите в Докторска градина и Меден рудник

Сегментирането на пазара на недвижими парцели през годините претърпя фрапантни промени. Те се обуславяха главно, да не кажем и само, от положението на стопанската система (като с намаляването на лихвените проценти този фактор стартира да доминира), която пък рефлектираше върху желанията на клиентите. Най-ярко това се отразяваше при жилищата. Разрастването на столицата и огромните градове в интервала 2004-2008 гг., посредством масирано строителство, пробуди желанието у клиентите да купят нов парцел, даже на стадий градеж. Мечтата им беше, а и за доста от тях тя се сбъдна, да влязат „ по чехли “ в изцяло нов и обзаведен апартамент. Това докара до растеж в цените на жилищата от първичния пазар и те с едни прилични темпове започнаха да догонват цената на парцелите от вторичния пазар.

Последва „ спукването на имотния балон “ през 2008 година Пазарът се срина, а в следствие разликата сред ново и остаряло строителство съвсем изчезна. С години (бел. ред. най-малко до 2014-а) покупко-продажбите „ на зелено “ на процедура липсваха. Причината не беше единствено предпазливостта на купувачите, само че и тази на банките, които дълго време не отпускаха ипотечни заеми на стадий преди Акт 16. Цените регистрираха муден и равномерен растеж. Темпът на повишаване обаче не беше постоянен. Причината беше в новото разделяне на пазара. Клиентите към този момент не деляха парцелите толкоз на нови и остарели, колкото се интересуваха от местоположението. Все по-важни бяха фактори като: какъв брой надалеч от работното място е жилището; на какво разстояние е от детската градина или училището; какъв брой магазина за хранителни артикули има наоколо до набелязаното жилище и несъмнено, не на последно място съществуването на паркомясто или гараж.

През последните години се следи и всеобщо саниране на жилищните здания, което роди сегментиране на едни и същи жилища като величина, тип строителство и квартал. Разбира се, жилищата в реновираните блокове започнаха да се търсят повече и надлежно цената им се увеличи. Тези, които чакат или заради една или друга причина не са санирани, се оферират на по-ниски цени.

Така към днешна дата има квартали от разнообразни ценови сегменти, които могат да бъдат причислени в една група, а точно по ритъм на повишаване и постигане равнищата отпреди 2008 година „ Все още има парцели и квартали в огромните градове, които не са достигнали цените си от 2008 година Това са Докторска градина в София и Меден Рудник в Бургас “, сподели изпълнителният шеф на „ Адрес недвижими парцели “ Гергана Тенекеджиева.

Днес търсенето на жилища е концентрирано или в квартали с огромен недостиг (Лозенец, Яворов и Иван Вазов в София), или в региони с най-вече ново строителство, т.е новоизграждащите се (Кръстова вада, Овча Купел и Манастирски ливади).

Пандемията също роди някои нови трендове, които неизбежно ще сегментират жилищния пазар по нов метод, а оттова и ценовите трендове ще претърпят промени. Така да вземем за пример, една от тях е, че се усили търсенето за покупка на жилища от по-млади хора, които обаче заобикалят централните градски елементи и избират по-спокойна околна среда, каквато оферират новоизграждащите се квартали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР