Имитацията на сирене и други нискокачествени храни на по-достъпни цени

...
Имитацията на сирене и други нискокачествени храни на по-достъпни цени
Коментари Харесай

Фалшивото сирене е сред най-поскъпналите стоки

Имитацията на сирене и други нискокачествени храни на по-достъпни цени бележат най-високо повишаване през последните месеци. ТовасочатданнитенаДържавнатакомисияпостоковитеборсиитържищата (ДКСБТ).

Имитиращиятсиренепродукт е в Топ 3 по повишаване. Цената му на едро от 25 февруари до момента е повишена с над 29% - от 3,97 на 5,14 лева./кг на едро. Явно съществена причина за огромния скок е възходящото търсене от от ден на ден обедняващите консуматори.

При същинското сирене и кашкавала наклонността също е озадачаваща. Независимо от обстоятелството, че и двата продукта се създават от мляко, за интервала кравето сирене нараства с 28% на едро - от 8,65 на 11,04 лева./кг, а кашкавалът " Витоша " - с 18% от 13,66 на 16,18 лева./кг. Може би в тази ситуация повишаването на цената на втория артикул се задържа от по-слабото му търсене.

При кравето масло обстановката е същата - пакетчето от 125 г е поскъпнало с 18% до 2,74 лева По-голямата част от този млечен артикул в нашите магазини е вносен. В страните, откъдето идва маслото, инфлацията е много по-ниска от родната, само че това не води автоматизирано до по-малкото повишаване на импортните храни у нас.

За интервала пряснотомляко поскъпванаедросцели 15%, акиселото - с 12насто. Завторияпродуктсепредполага, черазходитесапо-големи, най-малкотозащототрябвадасезаквасва.

Сред 12 съществени бакалски артикули в потребителската кошница, с изключение на имитацията на сирене, на стоковите тържища в челната тройка с най-голям растеж на цените са и олиото и захарта. Спрямо 25 февруари, деня след началото на съветската инвазия в Украйна, олиото на едро у нас е по-скъпо с цели 40%, като скача от 3,47 на 4,87 лева за литър, или с 1,40 лева Фактът е сладкодумен за равнището на конкуренция на българския пазар.

Съществен въпрос е за какво олиото е поскъпнало чак толкоз, откакто суровината за производството му в последните месеци поевтиня сериозно, в това число и поради вноса на евтин украински слънчоглед. От тази конкуренция непрестанно се оплакват браншовите организации на земеделските производители у нас.

Вярно е, че течните горива и газът нарастнаха, само че пък към този момент съвсем два месеца бизнесът заплаща индустриален ток по закрепена цена от 250 лева на мВтч (за превишението има субсидия). Освен това единствено за последната седмица цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам с доставка за септември поевтиня с $80 до $1470 на звук.

 

Още бързо поскъпващи храни

На второ място по повишаване на цената на едро - с 35% от 1,70 до 2,29 лева, е захарта. В този случай трендовете у нас също не следват пазарната логичност и международните трендове. След 12 август рафинираната захар на борсата в Лондон регистрира спад от $7,20, достигайки до $547,90 на звук. На българските борси обаче цената за кг през вчерашния ден бе 2,29 лева, или с 4 стотинки повече от последния работен ден на предходната седмица.

Брашното за тези месеци от началото на войната нарастна с съвсем една десета от - 1,21 на 1,31 лева./кг, без значение от неотдавна прибраната богата годишна продукция у нас и същия този на ниска цена импорт на зърно от Украйна. Там цената на пшеницата към 19 август безусловно се срина със $100 на $300 на звук и се резервира същата и през вчерашния ден. Руското жито поевтиня със $17 до $330 на звук, сочат данните на Софийската стокова борса.

Войната докара до доста повишаване и на замразените пилета - с 31% от 4,63 на 6,06 лева./кг на едро, или с съвсем лев и половина. Тук също обстановката е учудваща, откакто имаме богата годишна продукция от зърно, а също по този начин и на ниска цена импорт от Украйна. 

Сред 12-те съществени храни най-голямо е процентното повишаване при олиото, захарта и сиреното с палма, а след тях са яйцата и кренвиршите. Средната цена на яйцата се качи на едро от 23 на 30 стотинки за численост, или с 30%. За времето след началото на войната кг кренвирши на стоковите тържища пък е поскъпнал с съвсем една четвърт - от 4,09 на 5,10 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР