Името Вароша сигурно ви звучи познато. Не се подвеждайте –

...
Името Вароша сигурно ви звучи познато. Не се подвеждайте –
Коментари Харесай

Призрачният град, който се възроди и привлече 200 000 туристи

Името Вароша несъмнено ви звучи познато. Не се подвеждайте – не става дума за красивите старинни квартали на Ловеч и Благоевград, въпреки те да имат своя безспорен сексапил. В света има една по-известна Вароша – изоставеният южен регион на кипърския град Фамагуста. Историята му е не по-малко забавна, само че и много трагична.

През 60-тe години на XX век приказният 3-километров плаж с тънък пясък на Вароша притегля туристи от целия свят и курортът бързо печели забележителна известност. Tук почиват звезди като Елизабет Тейлър, Бриджит Бардо, София Лорен. В един интервал Вароша обезпечава половината от туристическите доходи на Кипър, споделя Deutsche Welle.
Призрачен град

Но надали някой допуска, че приказката скоро ще се трансформира в покруса. През 1974 година избухва война, а турските окупатори завладяват Фамагуста, с който е обвързван плажът, а 40 000 кипърски гърци са принудени да изоставен домовете си. Райското кътче с финия пясък се трансформира в нереален пейзаж зад бодлива тел, а модерната туристическа зона стартира да наподобява на пустиня.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Работещите в хотелите и заведенията в Слънчев бряг са повече...

Властите не разрешават достъпа до Вароша, като възбраната важи за безусловно всички, без значение дали са гръцки или турски кипърци и това продължава близо половин век. До наши дни регионът е ненаселен: изоставените здания се разрушават, а всичко вътре в тях е плячкосано през годините. Повечето улици са обрасли с висока растителност, а кварталът справедливо е именуван нереален град.

Въпреки че е част от непризнатата Севернокипърска турска република, този регион не изпада в забвение, а Фамагуста и до през днешния ден си остава знак на разделянето на острова. Вароша има идеално географско местонахождение и голям туристически капацитет, икономическата му тежест е сериозен акцент в договарянията сред турци и гърци.
Изненадата на Ердоган



Миналата есен турският президент Реджеп Тайип Ердоган изненада всички с ексцентричен ход, обявявайки че – нещо изцяло ненадейно както за кипърските гърци, по този начин и за кипърските турци.

Някои локални политици виждат път за възраждането на Вароша (който турците назовават Мараш), като някогашните притежатели получат назад парцелите си, а двете страни да работят дружно за икономическото възобновяване на туристическата дестинация. Но Ердоган наподобява е имал други проекти и слага всички пред приключен факт – плажът е отворен, а неговия човек Ерсин Татар е определен за президент на Северен Кипър.

Турските управляващи наподобяват се пробват да трансфорат града от безлюдна пустиня в история на триумфа. Президентът Татар гордо афишира, че близо 200 000 туристи към този момент са посетили Мараш (Вароша), който е отчасти отворен за гости по волята на неговия наставник Ердоган. Никой не може да потвърди дали цифрата е точна, или пресилена и каква е националността на въпросните гости.



След отварянето някогашният нереален град притегля както поданици на Северен Кипър, по този начин и задгранични туристи, а природата и пейзажът към града също способстват за привлекателността му, написа Анадолската осведомителна организация. Според Татар съживяването на Вароша е донесло нововъведения и разширение на Газимагуса (турското име на Фамагуста), а икономическият и туристическият капацитет на града ще бъде от изгода за страната.

Кипърските турци поглеждат все по-смело и към, тъй като знаят, че зад тила им е Ердоган. " Турция е както нашата татковина, по този начин и страната ни поръчител, и най-голямата и мощна страна в този район. Нашето владичество в Източното Средиземноморие ще укрепи както Турция, по този начин и Севернокипърската турска република ", убеден е водачът на кипърските турци.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР