Имен ден имат Адриан, Адриана и Наталия и техните производни26

...
Имен ден имат Адриан, Адриана и Наталия и техните производни26
Коментари Харесай

Вижте кои имена празнуват на 26 август

Имен ден имат Адриан, Адриана и Наталия и техните производни
26 август е денят, в който православната черква отбелязва паметта на Свети мъченици Адриан и Наталия.

Те живеели в Никомедия н при започване на четвърти век. Свети Адриан е бил върховен императорски гвардеец на римския император Галерий Максим (305-311). На 28 годишна възраст Адриан става глава на преторията.

Казва се, че до момента в който председателствал изтезанията на група християни, той ги попитал каква премия чакаха да получат от Бога. А те дали отговор: „ Око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на разум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат “ (1 Кор. 2:9). Той бил толкоз учуден от смелостта им, че обществено приема християнството. Адриан пристъпил напред и споделил на писарите, които записвали имената на мъчениците: „ Запишете и моето име измежду тези светци, тъй като и аз съм християнин и дружно с тях ще умра за Христа! “. Това станало през 306 година

Наталия до дъно била при мъжа си, ободрявала го посредством вярата в Бог и в блажения задгробен живот. Скоро след гибелта си Адриан се явил на Наталия и възвестил за нейната близка гибел. Наталия безболезнено и безшумно се поминала при гроба на своя мъж.

Католическата черква уважава Свети Адриан без жена си, на 8 септември. Той е бил основен боен светец на Северна Европа в продължение на доста епохи, втори след Свети Георги.

Името Наталия идва от латинското natalia - родна, рождена, и проникнало у нас основно под сръбско и румънско въздействие, а в по-ново време - под съветско въздействие. Адриан пък идва от името на прочут римски император - произлиза от Хадрия (от латинскoтo Нadrianus) - град в северна Италия, дал името на Адриатическо море.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР