Имат складови наличности за повече от месец, казва заместник-министърът на

...
Имат складови наличности за повече от месец, казва заместник-министърът на
Коментари Харесай

Не се презапасявайте с храни, веригите са пълни

Имат складови наличия за повече от месец, споделя заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов Българската хранително-вкусова индустрия е измежду най-силните в Европа, има застой в цените
 

- Г-н Борисов, откритите случаи на ковид у нас породиха суматоха след хората - стартира презапасяване с хранителни артикули, макар че комерсиалните вериги излязоха с апел да не вършат това, тъй като няма заплаха от привършване на нито една стока. Но паниката като че ли остава. Има ли съображение нея?

- Не. Няма никакво съображение за сходни терзания. Ние сме в непрекъсната връзка и с питателните вериги, и с дистрибуторите. Държавната комисия по стокови тържища и борси е част от Министерство на стопанската система и ние повече от три седмици следим всекидневно процеса.

- Какво демонстрират данните?

- Има застой при търговията на едно. Тук желая да благодаря на търговците на едро, които са български производители, че няма придвижване в цените. Мога да ви уверя, че всички цени са в застой. Нещо повече - има понижение на цените на доматите и краставиците, както и на маслото. Наблюдаваме деликатно и продуктите, при които има леко повишение на цените. В петък се наблюдаваше подобен развой при свинското месо, само че това не е обвързвано с тематиката, за която приказваме, а с интернационалните пазари. Процесите се успокоиха и към днешна дата няма тематика, обвързвана със свинското месо и цената му.

Към момента има леко, динамично и напълно минимално покачване на цената на брашното, само че това е обвързвано с кардиналната годишна девиация преди новата годишна продукция. Тоест - няма нищо изключително.

- Какви са резултатите от срещите ви питателните вериги?

- Имаме тяхното увещание, че имат складови наличия за повече от месец. Българската стопанска система е доста мощна. Българските компании от хранително-вкусовата индустрия са доста мощни, може би и по-силни от всички останали. Празни лавици, каквито се виждат в Италия, Англия и други страни, у нас няма и няма да има. Ако инцидентно довечера някакви количества са изчерпани, на следващия ден сутринта ще бъдат възобновени на най-много.

- Наблюдавате ли сега вноса на храни от горещи точки като Китай и Италия?

- България не е подвластна от подобен импорт. Имаме задоволително българско произвеждане. Отделен въпрос е, че няма възбрана за стокообмена. Затова хората би трябвало да са извънредно спокойни. Пак споделям - в хранително-вкусовия отрасъл сме може би най-силните в Европа. Икономиката ни се оказва най-издържливата в Европа при подобен външен знак, който може да провокира турбулентност.

- Ясно ли е към този момент какъв брой български компании ще създават защитни маски?

- Имаме огромен потенциал в това отношение. България освен може да създава защитни маски и костюми, само че и те ще бъдат толкоз новаторски, че в даден стадий в бъдеще ще можем да ги предложим и на външния пазар. Разбира се, сега има възбрана за експорт от Министерски съвет и те са предопределени напълно за потребностите на вътрешния пазар. Но сега като страна имаме контакти с няколко компании, които са отвън Европейския съюз, които могат да доставят количества, тъй че в България да няма недостиг.

- С какви компании имате диалози?

- Едната компания е от страна в Европа, само че отвън Европейски Съюз, другата е от страна в Азия, само че не Китай. Готови сме да помогнем като министерство на стопанската система сътрудниците си от здравното министерство и другите ведомства с възможни доставки. Нашите търговски представители в целия свят работят непрекъснато. Това е група от над 70 души, която работи и за доставките на фармацевтичната индустрия и аптеките. На разположение сме на всеки от тях. 

- Последиците от ковид удрят редица браншове на международната стопанска система, появиха се притеснителни прогнози за спад на растежа в световен през, за идна криза. Има ли българската стопанска система буфери за това?

- Проблемът е действителен. В момента следим огромен спад във финансовите пазари в интернационален проект. На една от последните ни срещи с МВФ стана въпрос, че това е един от външните опасности и за България, и за Европа. Ако в интернационален проект пресечен доставки от Италия, Германия, Китай, ние ще бъдем подвластни от това. В същото време обаче имаме огромен бизнес, който е поддоставчик на автомобилната промишленост, а тя сега като цяло изпитва усложнения. И, в случай че Италия или Китай не работят, ние можем да натоварим българската промишленост и да наваксаме. Тоест тази рецесия за България би могла да бъде както проблем, по този начин и бонус. Имаме шанса да увеличим нашето произвеждане по линия на намаляване на поръчките от други страни. България би трябвало да се възползва от това. Най-големите стопански теоретици учат: дано използваме това, което се случва. Можем да се възползваме от проблемите, които имат интернационалните продуктови пазари.

- Имахте среща във вторник в Министерството на образованието. Каква бе тематиката?

- Доставките на дезинфектанти. Българските учебни заведения, както и ведомствата са изцяло обезпечени. Тук производителите ни са не по-малко мощни. България може да обезпечи освен всички нужни количества дезинфектанти освен за личните си нужни, само че е в положение да зарежда и цяла Европа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР