Имаше затруднение за обслужване на пациентите в София. Затова решихме

...
Имаше затруднение за обслужване на пациентите в София. Затова решихме
Коментари Харесай

Иде бум на болни от К-19 във вторник, проф. Ангелов огласи шокиращата причина

Имаше усложнение за обслужване на пациентите в София. Затова взехме решение да се обезпечат спомагателни коли на територията на столицата. В момента на ден дежурство имаме 25 коли разполагаем.. От през днешния ден екипите се усилват с съвсем 50 % и колите стават 35.

Това съобщи пред публицисти при Центъра за незабавна здравна помощ в София здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„ Надяваме се с този ход от през днешния ден към този момент да нямаме никакъв проблем за извозването на пациентите. До края на седмицата ЦСМП ще получи 17 оборудвани нови коли за спешна помощ, които да бъдат включени в екипите, които да обслужват жителите на територията на град София. Така ще подобрим извозването на жителите от вкъщи към лечебните заведения”, сподели той.

„ На територията на България има към 40 000 интензивни кревати за интензивно лекуване на пациенти с всички болести, а на територията на София 12 000 кревати. 10% от тях са 1200 кревати, досега са разкрити 700 кревати. Това е главният проблем, върху който сме съсредоточили напъните си. Има издадена заповед”, съобщи той.

„ Все още огромна част от софийските лечебни заведения обаче не са подхванали нужните старания за откриване на тези кревати. Понеже има в обществените мрежи информация, че съм размахвал пръст на българските лекари, изрично и в противен случай – почитам всички български лекари, оценявам ги, аз съм един от тях, само че не мога да не бъда ядосан на шефовете на лечебни заведения , че не извършват заповедта на министъра, по този начин, както е издадена. Затова ще направя инспекции, с цел да се уверя с очите си, че заповедта ми се спазва”, сподели Ангелов.

От през днешния ден потеглят и инспекции по лабораториите , тъй като имаме проблем със забавянето на качването на резултатите в осведомителната ни система”, добави той.

Голяма част от увеличеният брой случаи във вторник ще се дължи точно на некачени в точния момент случаи от лабораториите . Всички са извънредно напрегнати и изтощени. Могат да се назначат още хора. Държавата заплаща доста пари за реализацията на тези тестове”, поде министърът.

Получават се парадокси с изработка на един тест през днешния ден, качването му обаче да стане в сряда, а РЗИ се обажда в понеделник и когато персоналният доктор би трябвало да издаде болничен, времето е завършило, индивидът е здрав, а ние занапред ще го слагаме под карантина. Това нещо няма да го позволи, не може да го поносим повече. РЗИ влиза в частните и държавни лаборатории, с цел да забележим какви са аргументите за забавянето”, сподели той.

„ Основният проблем с колите за спешна помощ е от доста време. Още от началото на септември екипите са увеличени след мое разпореждане. Основният проблем от тази седмица е затрудненият банкет на хора в лечебните заведения – една кола за спешна помощ обикаля доста лечебни заведения точно поради това. Това е и повода да кажа, че лечебните заведения не са си свършили работата по откриването на леглата”,призна Ангелов.

„ Министър съм от 24 юли. 3-4 дни откакто станах министър съм издал заповед за разкриването на кревати във всички лечебни заведения. Ако това беше спазено, в този момент всичко щеше да е наред. Виновни са не българските лекари и сестри, а ръководителите на лечебни заведения, които не си правят работата по метода, по който е написано в заповедта ми”, сподели той.

Той не пожела да разгласи какво е положението на министър председателят Бойко Борисов и лидерката на социалистите Корнелия Нинова, които са позитивни за ковид.

Ангелов съобщи, че в случай че свършат лекарите и медицинските служащи, той ще е първият, който ще хвърли костюма и ще стартира да лекува болните. Правил го е, прави го в този момент ще го прави и отсега нататък.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР