Имаме свиване на потреблението на газ много повече от 15-те

...
Имаме свиване на потреблението на газ много повече от 15-те
Коментари Харесай

Пламен Павлов: Общият пазар на природен газ ще се свие с 40%

Имаме стесняване на потреблението на газ доста повече от 15-те %, изисквани от Европейска комисия. По наши калкулации ще паднем до 40% стесняване на общия пазар. Газът от Азербайджан няма да е задоволителен. Дори да получаваме повече от контрактуваните размери, цената към този момент ще е друга.

Това разяснява пред NOVA ръководителят на газовата асоциация Пламен Павлов.

" Вече постъпва друг газ с друга цена. Тя е обвързана с нефтената съставния елемент и размерът е 1 милиарда кубика. Разпределено е по към 2,7 млн. на денонощие за 365 дни. Имаме обезпечено приемане на газ от азерите. Допълнителни количества ще са обвързани със спотовия пазар ", изясни Павлов.

По думите му е мъчно снабдяването на градските рейсове на метан, само че евентуално това ще се реши посредством обезщетения. " Азербайджан използва 12 милиарда кубически метра газ, които употребяват и за произвеждане на ток. Ако няма присъединяване на турската електропреносна система посредством суапови покупко-продажби, ще има доста загуби, в случай че получават от нас ток ", съобщи той. И уточни, че " Булгаргаз " може да работи с добивни предприятия, а не посредством медиатори.

" Не бих посъветвал да има ангажимент с дълготраен контракт при тази ескалация на цените. Не бих водил диалог и с " Газпром ". Така ще има риск от дъмпинг. С конкурентен пазар могат да се обезпечат другите 2/3 от газа. Тръбният газ е по-добър вид от втечнения, защото за втория нямаме инфраструктура. Нямаме енергийна тактика и визия какво би трябвало да вършим ", счита Павлов.

" Интерконекторът е връзката ни с южния газов кулоар, която до момента нямахме. Това е същинска диверсификация от " Газпром износ ". Ще я приключим когато той бъде удължен до Александруполис, когато ще получаваме непосредствено полутечен газ ", акцентира той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР