Имаме навика да си обясняваме странното и необичайно поведение на

...
Имаме навика да си обясняваме странното и необичайно поведение на
Коментари Харесай

10 психически заболявания, които не трябва да бъркаме с черти на характера

Имаме навика да си обясняваме странното и извънредно държание на хората към нас с техния темперамент. „ Ами просто са си такива! “, си споделяме. Оказва се обаче, че от време на време странностите са доста по-сериозен проблем. Американските психотерапевти Арън Т. Бек и Артър Фрийман разкриват някои секрети за човешката природа в своята книга „ Когнитивна терапия на личностните разстройства “.

Ето някои от техните най-интересни наблюдения, събрани в тези 10 черти на характера, които от време на време са симптом на съществени проблеми.

1. Безхаберие

Ако фантазиите за отмора и дълга почивка бяха симптом за психическо отклоняване, то 99% от хората щяхме да сме класифицирани като „ луди “. Но в случай че познавате човек, който непрекъснато закъснява за работа, подценява отговорностите си, постоянно си взима болничен, изостава със дилемите си, не съблюдава обещанията си и си измисля най-различни неуместни оправдания за несвършената работа, най-вероятно не става дума за просто „ кофти темперамент “, а за психически проблем, който изисква внимание.

Други признаци са:

Тези хора нямат нищо срещу да живеят на гърба на останалите.

Нямат никакви проекти за бъдещето.

Правят недомислени покупки и постоянно пилеят пари за маловажни неща, в случай че имат по-належащи покупки или сметки за погасяване.

Ако откривате себе си в сходен жанр държание, би трябвало да знаете, че психолозите предлагат да започнете да си водите проект график и да структурирате деня си. Записвайте какво би трябвало да извършите всеки ден, какви са задачите ви и какво ще получите (например някакъв подарък, алегорична награда), в случай че извършите всички задания за седмицата. След време това ще се трансформира в табиет и ще започнете да живеете по-организирано. Друг способ, който психолозите предлагат, е да напишете с какъв проблем се борите сега и да посочите всички вероятни негови решения. По този метод по-лесно ще съумеете да го приемете и да се справите с него.

2. Прекалена свенливост

Срамежливците не са малко – ще ги разпознаете при среща с нов човек да вземем за пример. В това няма нищо необичайно, само че в случай че ни пречи на естествените обществени взаимоотношения, в случай че отхвърляме да се борим с нея, това може да докара до цялостна изолация и отвращение да се впишем в света. Хората, които са на ръба на психическо заболяване, стопират да изпитват мощни страсти и заобикалят по всякакъв начин контактите с други хора, по тази причина избират да работят от у дома или да се занимават с неща, които не изискват връзка.

Силната интровертност може да докара до:

Непукизъм.

Безразличие към рецензиите и похвалите.

Липса на близки другари.

Склонност към мечтателност и нереалистичен взор към света.

Хиперчувствителност, която се пробват да скрият от близките от боязън да не им се присмеят.

Ако тези редове смятате, че се отнасят до вас и не желаете казусът да се задълбочи, ще би трябвало да положите старания и да бъдете измежду хора. Груповите занимания могат да са стресиращи, само че са извънредно потребни в такива случаи. Бихте могли да се запишете на курсове по изобразяване, да научите нов език, да ходите на йога, на танци и така нататък Постарайте се да поддържате връзка по-активно с най-малко двама-трима души на новото място, което сте избрали, и не се плашете – съгласно психолозите хората са доста по-благосклонни към нас, в сравнение с ние си мислим.

3. Постоянно отсрочване на дилемите

Има хора, които просто са мързеливи. Всеки гледа да отсрочи някое неприятно занятие за по-късно. Тук обаче приказваме за случаите, в които човек отсрочва даже и най-елементарните си отговорности, тъй като просто не може да ги понесе. Постоянното отсрочване на отговорностите ни може да докара до пасивно-агресивно държание и хронична меланхолия. Следните признаци са показателни, че може би имате проблем:

Раздразнение от това, че би трябвало да извършите нещо не изключително прелестно, което е напълно обикновено за множеството хора, да вземем за пример да измиете чиниите, да изведете кучето, да избършете прахуляк,, да пуснете пералнята, да изхвърлите боклука, да пуснете прахосмукачка и така нататък

Вършите постепенно и некачествено работата си (през пръсти).

Обиждате се, в случай че някой ви посъветва по какъв начин да се справите с работата си по-бързо и дейно.

Отправяте незаслужена рецензия към хората, които имат повече власт от вас.

Ако нещо от изброеното ви е познато, е време да вземете живота си в ръце и да започнете да организирате времето си пълноценно. Съставяйте си график за всеки ден. Няма потребност да бъде прекомерно упорит, по-важното е да го извършите, с цел да си създадете някаква рутина. Помислете какъв брой хубаво би било да приключите със отговорностите си и след това да сте свободни да вършиме каквото желаете, без да се тревожите, че изоставате.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР