Имаме мобилна станция, която, особено при прогноза за по-сериозни превишения,

...
Имаме мобилна станция, която, особено при прогноза за по-сериозни превишения,
Коментари Харесай

Фандъкова: Очевидно е, че най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление

Имаме мобилна станция, която, изключително при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста постоянно имаме данни от там. Те не се разграничават доста от останалите пет. Това съобщи в ефира на " Здравей, България " кметът на София Йорданка Фандъкова.

" Общо са пет станциите, те са на Националната организация по околна среда. Това са формалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз проследявам и гражданските станции ", разясни тя.

" Още предходната година имахме публични срещи при министъра на околната среда и водите с екипа, който инсталира и поддържа гражданските станции. Работи се по този начин, че да могат да се съпоставят и данните да бъдат сигурни. Гражданските станции са по-скоро датчици. Официалните решения ние взимаме на база на формалните станции, само че следим всичко ", разгласи Фандъкова.

" Очевидно е, че най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление. При най-сериозните равнища, които бяха през уикенда, най-голямото замърсяване отново беше през нощта. Горенето на дърва и въглища е сериозна причина, за това са и ограниченията, които поискахме и предприемахме. В няколко региона на София имаме проблеми с изгарянето на боклуци. Това крие риск за здравето на хората. Живеещите в тези квартали безусловно виждат горенето през прозореца. Понякога е мъчно да се диша. Ние сме в контакт с жителите, по тяхно предложение желаех и смяна на законодателството, с цел да може да се криминализира ", изясни столичният кмет.

" Решаването на казуса с чистотата на въздуха е сложен. Това са доста ограничения. Не единствено би трябвало, а е почнато и се работи доста интензивно. Още предходната година, още веднъж по мое предложение, беше изменен законът и бяха въведени стандарти за дърва и въглища. Министерство на околната среда и водите създава наредбата, не знам на какъв стадий е сега. Идеята е да се контролира при търговците, при продажбата. Тоест да не се продават въглища, които могат съществено да замърсяват, или мокри дърва. Разбира се, това е развой ", сподели Фандъкова.

" Това, което е значимо, че наред с рестриктивните ограничения, ние подхващаме и насърчителни. Имаме опцията, към този момент работим по подмяната на отоплителните съоръжения гратис за хората на 20 000 семейства. Защитихме 2 огромни плана. В момента се работи по набирането на заявки за първия от тези планове. Той ще ни разреши на една трета от семействата, които се отопляват на дърва и въглища в София, да бъдат сменени отоплителни тела. Това не са единствено нови печки. Това е замяна на отоплението с екологично гориво – газ, електричество и пелети ", съобщи тя.

" Проектите имат своите периоди. Лесно е просто да стоиш и да приказваш. Хората се тормозят. Първо би трябвало да ги убедиш, че това е в тяхна изгода. Второ – те се тормозят, че по-късно ще им бъде по-скъпо отоплението. На този стадий няма по какъв начин да задължим хората, тъй като би трябвало да им предложим опция. За това ние работим и за помощите, които по този начин да се разпределят, че за хора, които са минали на по-екологично гориво, да има опция да бъдат подкрепени и подкрепени ", изясни кемтицата на София.

" Ако разчитаме единствено на обучение в някои от кварталите, които горят гуми  и кабели и тровят хората, няма по какъв начин да се случат нещата. За това трябват съществени наказания. За това приказвам за сложни ограничения. Трябва да ограничаваме трафика, би трябвало да понижаваме и глобяваме колите, които замърсяват. Мисля, че ние би трябвало да изпращаме към цялото общество обръщение, че въздухът е подобен, тъй като ние го правим с нашата активност. Ако не мога да си купя кола, която да е по-чиста, тогава ще употребявам градски превоз. Ролята на общината е да влага в това да направи градския превоз наличен и комфортен ", счита Йорданка Фандъкова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР