Имаме данни за обръщане тренда на пандемията, съотношението между новозаболели

...
Имаме данни за обръщане тренда на пандемията, съотношението между новозаболели
Коментари Харесай

Александър Златанов: Имаме данни за обръщане тренда на пандемията

Имаме данни за превръщане тренда на пандемията, съотношението сред новозаболели и постъпили в болница е друго в сравнение с в предходни пикове на пандемия
Това сподели на брифинг заместник-министърът на опазването на здравето доктор Александър Златанов, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. „ Три са въпросите, които ще разясняваме. Първият е за зеления документ и спомагателните ограничения, втората е за това дали имаме решение за издаване на зелен документ за хората, които са преболедували, и издаване на същия на база антитела и третият – протиповоказания за слагане на ваксина. По първия въпрос отчитаме, че зеленият документ работи добре на този стадий и дава резултат “, уточни Златанов.

„ Имаме данни за превръщане тренда на пандемията. Положителността на тестванията на база 14 дни стартира да понижава. Съотношението сред новозаболели и постъпили в болница е друго в сравнение с в предходни пикове на пандемия. При доста болни имаме по-малко хора, настанени в лечебни заведения. Със зеления документ отчитаме, че работят доста действия, които при локдаун биха били спрени “, съобщи той.

„ Имахме в понеделник необятна среща с всички РЗИ-та. Впечатлението на всички тях е, че ограниченията се съблюдават, приема се документът и се прави организацията, тъй че той все още работи и дава резултат - стопира веригата на разпространяване на вируса. Много хора, които оставаха като скрита заболяемост, в този момент се разрешава да бъдат диагностицирани в точния момент и изолирани “, добави Златанов.

„ Търсим решение доста интензивно за документа с антитела. То ще бъде на база експертни мнения, а не политическо. Искаме да вземем мненията на всички експертни препоръки, опита, който имат някои страни в Европа и света, с цел да сме уверени, че в случай че вземем това решение, то ще бъде безвредно и няма да заплаши епидемиологичната конюнктура в страната “, добави Златанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР