Имам чувството, че всеки с юридическо образование има свое мнение

...
Имам чувството, че всеки с юридическо образование има свое мнение
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Всички юристи са с различно мнение по избора на главен прокурор

Имам възприятието, че всеки с юридическо обучение има свое мнение по процедурата, която следва след произнасянето на президента по избора на нов основен прокурор. Така проучва обстановката в ефира на Българска национална телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова откакто в петък президентът Румен Радев върна избора на Гешев за основен прокурор.

Посочи, че не желае да проучва думите на президента, само че че тя е схванала посланието му като ориентирано основно към Висшия правосъден съвет. Тя въпреки всичко акцентира, че не би трябвало да има опити за въздействие върху съвета.

Конституционният съд не е арменският поп. Така Йотова разяснява дали да не бъде сезиран този съд поради процедурата, по която бе определен новият основен прокурор. Посочи, че с цел да стане това, би трябвало да е нарушен главният закон.

Заради това, че " ситуацията е доста нажежена " вицепрезидентът прикани да се изчакат събитията и тогава да се разяснява, тъй като сега всяка дума може да се пояснява и превратно.

" Единственото нещо, което желая изрично да ви заявя, че аз в действителност съм от хората, които твърдо имам вяра и бих желала да работим за действително разделяне на институциите. Това е в основата на демокрацията. Всякакъв опит за въздействие в една или друга посока е прекомерно непростим и не води до нищо положително. Нека Висш съдебен съвет да си вземе своето решение, надлежно и президентът ще реагира съгласно това решение, само че отговорността, той през вчерашния ден доста изрично го съобщи - всеки би трябвало да може да носи отговорността на поста, който заема и аз мисля, че той го потвърждава с държанието си ", разгласи Йотова.

В разбор по други тематики тя уточни, че никакъв мониторинг извън не може да реши проблемите в правосъдната система. " Без всевъзможни мониторинг можем да се оправим сами като общество ", разгласи тя.

По мотив подозренията за нарушавания по време на избори вицепрезидентът уточни, че за това " няма да ни оказват помощ европейските институции и непознатите посолства ", тъй като те считат, че страната би трябвало да се оправи. " Аз съм уверена, че страната би трябвало да се оправи ", уточни тя и подсети за концепцията на президента да се съберат политическите сили и институции, които имат информация за нарушавания, да обсъдят какви промени могат да се създадат.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (169)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР