Има значително раздвижване на пазара на наеми, казват брокери на

...
Има значително раздвижване на пазара на наеми, казват брокери на
Коментари Харесай

Наемите в София отново растат, какви жилища се търсят

Има доста оживление на пазара на наеми, споделят брокери на парцели. Сключените контракти за наем на жилища в София през последните месеци са с към 30% повече по отношение на същия интервал година по-рано. А размерът на наемите в множеството квартали се е върнал на равнището от преди пандемията.

Наемателите са най-вече младежи, които са напуснали градовете при започване на обстановката с ковид, само че в този момент се завръщат в търсене на по-добра обществена среда или поради условията на работата им. Жилище чартърен търсят и хора, които са продали остарелия си дом и изчакват, до момента в който бъде приключен апартаментът им ново строителство.

Търсят главно, само че има огромен интерес и към тристайните. В централните градски елементи на София наемите на двустайните жилища са по-високи от тези на тристайните в по-отдалечени квартали. В централните, южните и източните региони на столицата наемите на двустайните жилища са в необятни граници – от 250 евро до към 800 евро на месец.

Тристайните жилища в тези региони се оферират на равнища от 300-350 евро до над 1100-1200 евро. Конкрeтният наем зависи от обзавеждането на жилището, в каква постройка се намира, има ли асансьор, паркоместа, както и дали апартаментът е покрай парк, спирка на градския превоз, учебно заведение или детска градина.
Продажбите на жилища също порастват
Не единствено при наемането на парцели, само че и при покупките, пазарът е доста деен. Сделките без отстъпка в цената не престават да усилват каузи си, демонстрират данни на компания за недвижими парцели. Тези покупко-продажби към този момент имат дял от 64%, при към 45% година по-рано. Ако има отстъпки в цената, те са минимални. 17% от покупко-продажбите са подписани с коментар в границите на до 5000 евро.

До действителната покупка на парцел се стига доста бързо, споделят брокери. Над половината от покупко-продажбите се изповядват до един месец след старта на търсенето на парцел. " Клиентите се срещат с детайлите на пазара бързо и не бавят ненужно решенията си. Те се тревожат от растящата инфлация и избират да се застраховат ", споделят брокери на парцели.

За някои браншове пандемията подейства доста отрицателно, само че други процъфтяха. Така да вземем за пример търсенето на жилищни парцели се усили, а с него и цените на жилищата набъбнаха. Пo вcичкo проличава, чe cкopo нямa дa ce нaблюдaвa oбpaтнa тeндeнция. Дopи нaпpoтив, нoв тлacък нa цeнитe щe дaде пocкъпвaнeтo нa cтpoитeлнитe мaтepиaли, cмятaт от консултантска компания на пазара на парцели.
Все повече парцели се купуват като инвестиция
Продължава наклонността за покупка на парцели за инвестиция. Предвид обстановката с влоговете в банките и ниската рентабилност от тях, от ден на ден хора ще влагат в жилища, показват консултантите. Високите цени са подбудени и от по-голямата покупателна дарба на популацията напоследък. Ниските лихви по ипотечните заеми са спомагателен тласък за купувачите – за тези, които желаят да живеят в по-голям дом или да сменят градската среда с по-зелено пространство.

" В чужбина пазарът на жилища е доста деен, тъй като вложители влагат средства в цели здания за отдаването им чартърен и основават нов капиталов артикул. В България това към момента не е ясна наклонност, само че към този момент виждаме вложители, които са подготвени да влагат в огромни жилищни планове за дълготрайно отдаване на парцелите чартърен ", отбелязва Михаела Лашова, ръководещ сътрудник на консултантската компания.

Все повече хора влагат спестяванията си в парцели. Основната причина за това са ниските лихви по банковите депозити и високата инфлация. Същевременно доходността от отдаване на парцели чартърен в огромните градове е към 8-9%, описват брокери.
Кои жилища подсигуряват по-висок наем
Инвеститорите в парцели би трябвало да познават добре пазара на наеми и да са наясно какво се търси, кои видове парцели биха отдали по-лесно и против по-висок наем. Не всеки парцел е елементарен и подобаващ за отдаване. По-малките и добре разпределени жилища намират по-лесно наематели.

Добре е хората, търсещи парцел за инвестиция, да се насочат към ново строителство, тъй като е по-рентабилно, споделят брокери. Имотите в новопостроени здания могат да се отдават по-лесно и да генерират по-голям доход по отношение на жилищата в остарели здания, които нормално са на по-високи продажни цени. Освен покупката на парцела вложителите би трябвало да имат поради и какъв брой пари ще дадат за обзавеждане, което на пазара на наеми има значително значение за цената.

Апартаментите в идеалния център на София, в региона на Докторския монумент, както и покрай региони с доста офис здания са с най-голям наем. Хората, които търсят парцел чартърен в тези региони, най-часто работят в влиятелни компании и имат високи приходи. Те са подготвени да заплащат по-висок наем, само че търсят избран стандарт на живот и желаят положително обзавеждане. В крайните столични квартали наемите са много по-ниски, а надлежно и претенциите на наемателите във връзка с мебелите и домакинската техника са по-скромни.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:





Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР