Има възможност и България и Хърватия да станат членове на

...
Има възможност и България и Хърватия да станат членове на
Коментари Харесай

България и Хърватия си сътрудничат за привличане на туристи

Има опция и България и Хърватия да станат членове на новият състав на Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм за интервала 2021 – 2025 година. Това стана ясно след работната среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с Н. Пр. Ясна Огняновац, дипломат на Хърватия в България.

С подписания Меморандум за съдействие по време на визитата на министър Николова през есента на предходната година в Загреб бяха обрисувани настоящите сфери на взаимоотношение на двете страни в региона на туризма. А една от най-значимите платформи, в които те работят дружно, е точно Световната организация по туризъм. 

" Сигурна съм, че и България, и Хърватия имат какво да научат една от друга, а Световната организация по туризъм е най-значимата световна институция в бранша и аз показвам вяра, че както сме дружно на Балканите, по този начин и дружно ще намерим място в състава на Изпълнителния съвет ", акцентира вицепремиерът Николова.

В последно време и двете страни работят извънредно интензивно за обезвреждане на отрицателните резултати от пандемията от Ковид-19.  

Посланик Ясна Огняновац осведоми още, че Хърватия поддържа концепцията за въвеждането на цифров селен документ за пътувания. Тя разяснява, че двете страни би трябвало да поддържат контакт и да си сътрудничат на най-високо равнище, както и да работят взаимно за привличане на туристи в двете страни. Още повече, че полетът сред София и Загреб е единствено 50 минути, което ще разреши по-добра обмяна и съгласуваност.

Хърватия е предпочитан туристическия пазар и сътрудник на България. Всяка година се усилва броят на хърватските посетители, посещавали нашата страна. През 2019 година растежът е бил 31.1 %.

В края на предходната година вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова организира работна среща с Николина Бърняц, министър на туризма и спорта на Хърватия, на която те разискаха опциите за взаимни начинания сред двете страните. Част от тях плануват основаването на общи туристически артикули за трети пазари и развиване на здравен, културен, зимен и състезателен туризъм.

От 29 януари 2021 година до 30 април 2021 година, за туризъм и показан негативен резултат от извършено проучване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 (PCR тест) до 72 часа преди влизането на територията на Република България), могат да влизат през всички гранични пунктове идващите от Република Хърватия. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР