Има риск от загуба на културно наследство в Националната библиотека

...
Има риск от загуба на културно наследство в Националната библиотека
Коментари Харесай

Сметната палата: Националната библиотека е хронично недофинансирана, има риск от загуба на културно наследство

Има риск от загуба на културно завещание в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “, откри Сметната палата. Изводът е въз основата на инспекция за активността на библиотеката през от началото на 2014-а доникъде на 2016-а година.
Дейността на националната библиотека е хронично недофинансирана, регистрират от Сметната палата. Оттам допълват, че в книгохранилището има рецесия и то още от 1964-та година. В някои от пространствата има течове, а част от книгите са сложени на земята заради дефицит на място.
В резултат част от съхранявания библиотечен фонд е повреден, погубен или негоден. Това основава риск за влошено качество на предлаганите публични услуги по библиотечно-информационно обезпечаване, както и от риск от загуба на национално културно завещание, безапелационни са от Сметната палата. Част от издадените творби в страната не се дават за предпазване, библиотечните фондове не се обновяват в задоволителна степен, а българските жители са лишени от достъп до модерни издания, считат още инспекторите. Те допълват, че заплатите в библиотеката са извънредно ниски. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР