Има риск от изтичане на радиоактивни елементи в Запорожката АЕЦ

...
Има риск от изтичане на радиоактивни елементи в Запорожката АЕЦ
Коментари Харесай

Украйна предупреди за риск от радиоактивно замърсяване от Запорожката АЕЦ

Има риск от приключване на радиоактивни детайли в Запорожката АЕЦ - най-голямата атомна централа в Европа, която е окупирана от съветски войски. Това заяви украинският държавен оператор " Енергоатом ".

Посочва се, че войските на Москва неведнъж са обстрелвали площадката на завода в Южна Украйна през миналия ден.

„ В резултат на периодически обстрели инфраструктурата на станцията е развалена, има опасности от приключване на водород и разпространяване на радиоактивни субстанции, а заплахата от пожар е висока “, заяви нуклеарната организация в канала си в Telegram.

От обяд в събота централата " работи с риск от нарушение на стандартите за радиационна и пожарна сигурност ".

Съоръжението в Запорожие беше завладяно от съветските войски в първите седмици на февруарската инвазия и от този момент остава на фронтовата линия.

В четвъртък централата беше изключена от националната електрическа мрежа на Украйна за първи път в своята 40-годишна история поради дейности на окупаторите, показват от " Енергоатом ".

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че спирането на тока е породено от съветски обстрел на последния деен електропровод, свързващ централата с мрежата.

Тя беше присъединена още веднъж към мрежата в петък следобяд, само че Зеленски предизвести, че „ най-лошият сюжет... е непрестанно предизвикан от съветските сили “.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) упорства за задача в централата " допустимо най-скоро, с цел да помогне за стабилизиране на нуклеарната сигурност и обстановката със сигурността там "./БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР