Има риск да бъдат загубени над 100 милиона лева европейско

...
Има риск да бъдат загубени над 100 милиона лева европейско
Коментари Харесай

Може да загубим над 100 млн. лева европейско финансиране за по-чист въздух

Има риск да бъдат изгубени над 100 милиона лв. европейско финансиране за възстановяване качеството на въздуха в българските общини. Причината за това е делото, което община Горна Оряховица води против Министерството на околната среда и водите, защото не е утвърдена за финансиране по тази стратегия, съобщи БНР.

Горна Оряховица изпадна преди две години от утвърдените общини за европейско финансиране за ограничения за усъвършенстване на атмосферния въздух.

Според общинската администрация за Горна Оряховица не е прието, че над 70% от замърсяването идва от битовото отопление.

Общината загуби над 7 милиона лв.. Кметът Добромир Добрев заведе правосъдно дело против Министерството на околната среда и водите, което блокира програмата.

„ Горна Оряховица оспорва, съгласно мен извънредно с право, че не е включена в листата. В момента, в случай че ние минем правосъдни каузи, които в последна сметка са примерно - започваме изначало процедурите, програмният интервал е завършен, никой няма да вземе и лев, ще загубим 100 милиона “, съобщи екоминистърът Емил Димитров пред депутатите от Комисията по околна среда.

Идната седмица е следващото съвещание по делото във Върховния административен съд, уточни кметът Добромир Добрев.

Проблемът с блокираните над 100 милиона лв. ще бъде подложен на парламентарен надзор, сподели пък депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков. „ Казусът с Горна Оряховица – кои тъкмо средства са блокирани, ще пострадат ли други общини, с цел да можем да преценим какъв е рискът да бъдат изгубени всички тези средства “, разясни той.

За вероятния вид, с цел да не бъдат изгубени парите, министър Емил Димитров съобщи: „ Да подсигурим 7 милиона на Горна Оряховица и да отворим цялата стратегия “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР