Има проучвания, които показаха, че седмица след заразяване с COVID-19

...
Има проучвания, които показаха, че седмица след заразяване с COVID-19
Коментари Харесай

Ива Христова: Най-надеждната защита е пълна ваксинация с бустер

" Има изследвания, които демонстрираха, че седмица след заразяване с COVID-19 към този момент няма обособяване на инфекзциозна РНК, т.е., това, което може вероятно да позитивира теста не е това, което може да ни болести ", съобщи в студиото на " Денят стартира " по Българска национална телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

На тази база към този момент има редица рекомендации за това, че могат да се съкратят периодите за изолираност и карантина. Тя акцентира, че а изолацията се постанова на възпален човек с позитивен тест, а карантината - на контактни лица, които може да са се заразили.

" Центърът за надзор на заболяванията в Съединени американски щати предложи фрапантно събаряне на 5 дни - изолираност и карантина. Европейският център за надзор на заболяванията даде промеждутъчен вид - общоприетоо 10 дни за карантина, само че при по-голям напън над здравната система 7 дни, при рисков напън - даже за 5 дни ".

За имунизираните с бустер рекомендациите са карантината да е от 2 до 4 дни при негативен PCR тест.

" Пълна имунизация с бустер доза на всички места се опедели като най-надеждната отбрана. Няма потребност тези хора, които се оказва, че минимално могат да придвижват болестта, да ги държим 7 или 10 дни у дома ", изясни проф. Христова.

Това не се отнася до хората без бустерна доза, тъй като имунизациите им може да са сложени преди 6 или 9 месеца и да те нямат същата отбрана като хората с бустер. За тях карантината остава от 7 до 10 дни.

Вирусологът посочи, че новите периоди ще важат и за хората в заварено състояние - които са попаднали под карантина непорсредствено преди влизането на заповедта в действие.

Проф. Христова разяснява и изявлението на СЗО, че трябват нови ваксини за справяне с пандемията.

" С смяната на вируса е добре да се приспособяват и имунизациите. Действително има такива разработки, те ще станат относително по интензивен метод, тъй като не се изискват нови клинични тествания, имунизацията е същата ", сподели тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР