Има опит за повторно възраждане на великосръбската идея след падането

...
Има опит за повторно възраждане на великосръбската идея след падането
Коментари Харесай

Има възраждане на идеята за Велика Сърбия, антибългарската кампания се разраства

Има опит за наново възобновление на великосръбската концепция след рухването на режима на югодиктатора Слободан Милошевич. Това съобщи в изявление за БГНЕС Иван Николов, шеф на българския Културно-информационен център в Босилеград.

„ Целта е същата – приобщаването на така наречен сръбски територии в Босна, Черна гора, Косово и Македония, в това число Западните околности “, разяснява той интензивно пропагандираната концепция в Белград през последните няколко месеца за Сръбски свят. „ Свидетели сме на това, което се случи в Черна гора. Самите черногорци го изживяват като опит за окупация, опит за оскърбление. Това са едни извънредно рискови трендове, които в последно време вълнуват страните на Балканите и изключително сръбското общество, което всеобщо стартира да истеризира по тази идея “, даде за образец Иван Николов.

Той напомни, че през днешния ден Сърбия се ръководи от същите хора, както през 90-те години на ХХ век, когато се разиграха най-кървавите етнически спорове – президентът Александър Вучич беше министър на информацията на Милошевич, а Ивица Дачич – представител на някогашния деспот.

„ В момента Сърбия се ръководи от ястребите на Сръбската радикална партия. Това са хората, които са виновни за войната в Босна, за закононарушенията в Сребреница, за всички тези трагични неща, които се случиха. Изключително съм обезпокоен от бъдещото развиване нещата, тъй като следя доста деликатно процесите в района. Виждам, че антибългарската акция мощно се разраства в региона на Враня, на Сурдулица. Скоро бяха маркирани така наречен дни на избавление от българска фашистка окупация, а след два дни най-вероятно ще бъде маркирани в Босилеград, под отбраната на държавното ръководство. Това са неща, които носят съществени послания и би трябвало да се регистрират деликатно в България “, обърна внимание шефът на българския културно-информационен център в Босилеград.

Според Иван Николов антибългарската изразителност в Сърбия и районен съд Македония е една и съща, само че въпреки всичко нейният център е в Белград. „ Те се ръководят от един и същи център, а концепцията е да се потисне всяко българско съзнание и самочувствие. Антибългарските настроения, които се насаждат, целят да угнетен всичко българско. Горчивите плодове от това към този момент ги берем. Българските региони в Сърбия към този момент са съвсем изпразнени, освен заради икономическата причина, очевидно не е доста здравословно да се чувстваш българин в Сърбия “, акцентира още той.

За изказванията на Белград, че Европейски Съюз не извършва своите задължения към Сърбия, придружени с антиевропейска медийна агитация, Иван Николов уточни: „ Явно няма съществено желание самата страна да влиза в Европейски Съюз, най-малко до момента в който не си реши така наречен народен въпрос, по този начин както те са го отбелязали. Решаването на този въпрос, както знаете, се простира на териториите на най-малко четири прилежащи суверенни страни. Трябва да отчитаме и геополитическия фактор, който подхранва тези упоритости, както и българо-сръбските връзки, за които съм сюрпризиран да слушам на срещата на високо ниво, че в никакъв случай не са били по-добри. Със сигурност нашето състояние в никакъв случай не е било по-зле “.

На 6 септември – Денят на Съединението, в София бяха показани втори и трети том от сборника с отчети „ Съдбата на българите в Западните околности “, проведено от Граждански комитет „ Западни околности “ и Културно-информационния център Босилеград. „ Поредният опит на една група съидейници от София и Западните околности да изследват и показват отчети за проблемите на българското малцинство “, сподели за представянето на книжните издания Иван Николов и предизвести: „ Виждаме какъв брой сериозна е просръбска акция в Северозападна България, освен по сръбската скара и сръбската чалга. Това би трябвало да се има поради “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР