Има огромен натиск за дострояване на паметници на културата. Законодателството

...
Има огромен натиск за дострояване на паметници на културата. Законодателството
Коментари Харесай

Архитекти: Има огромен натиск за унищожаване на паметници на културата

Има голям напън за дострояване на монументи на културата. Законодателството е неработещо и  становищата на специалистите по какъв начин да се правят намеси по сгради-паметници на културата, падат в съда. Процедурите са такива, че позволяват възобновяване на фасади със стиропор и алуминиева дограма.

Това оповестиха на конференция от управлението на Националния институт за недвижимо културно завещание. Според института министерство на културата бездейства, в това число и през сегашния мандат, и ще бъде провалена поредна година в опит да се отбрани недвижимото завещание на страната.

$Натискът към този момент минава и през Министерство на вътрешните работи. Подават се тъжби в полицията против бавене на преписки, а бавенето е неизбежно, тъй като институтът умишлено е редуциран до дребна администрация, в която 50 души би трябвало да се произнасят по хиляди преписки$, изясни шефът на НИНК арх. Петър Петров. В момента в института чакат 1100 преписки за предоставяне или смяна на статут на полезност. Петров бе безапелационен, че няма по какъв начин да се отбрани културното завещание без България да актуализира регистъра на недвижимите културни полезности. „ В момента в регистъра има 39 500 обекта. Само 480 от тях са предпазени. За да бъде предпазен един обект, той следва да има избрани граници и режим. Без такива граници и режим всяко наше изговаряне за възможни намеси може да падне в съда “, разяснява Петров. Според него актуализирането на регистъра и отбраната на всички монументи с сегашния състав на НИНК е невероятно и би трябвало да се привлекат особено подготвени експерти – най-малко 60 души, които да работят по районите и да извършат подготвителната работа. „ Необходими са незабавни ограничения в тази посока, а министерство на културата не схваща това и смята тези хора за служители. В случая приказваме за високо профилирани и особено подготвени хора “, обясниха от НИНК.

Липсата на отбрана на паметниците води до изгубването им. Ежегодно изчезват към 400 обекта, доста от постройките се остават на саморазрухата, други изгарят, това е всеобщо, описа Петров. „ Провали се и осведомителната система, няма по какъв начин да представяме и електронни услуги “, сподели още шефът на НИНК. От института упорстват за незабавни промени в закона за културното завещание, в това число и по линия на опцията за действителен надзор и налагане на наказания.

Излагането на систематичните проблеми в работата на институцията докара до смешен опит на културното министерство изпреварващо да обезсили част от констатациите. В собствен пост във Facebook безусловно минути преди изнасянето на проблемите от МК оповестиха, че са се преборили за 30% приблизително нарастване на заплатите в института.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР