Има няколко критични детайла, които напълно отличават глобалната енергийна криза

...
Има няколко критични детайла, които напълно отличават глобалната енергийна криза
Коментари Харесай

2023: Годината на истинската енергийна криза

Има няколко сериозни детайла, които изцяло отличават световната енергийна рецесия от петролните рецесии през 70-те години на предишния век и я трансформират в най-опасната енергийна рецесия, с която се е сблъсквал актуалният свят. На първо място, в уравнението на сегашната световна енергийна рецесия става дума освен за нефт, само че и за природен газ. Възможно е към тях да се прибавят и въглищата и нуклеарната сила. Вторият детайл е, че този път енергийната рецесия е и рецесия на енергийната промяна. Това е по този начин, тъй като страните, които упорстваха да се оправят с високия инфлационен развой, провокиран от международните цени на силата и храните, с високи лихвени проценти на централните банки, провокираха и съществено нарастване на разноските за кредитиране. Поради това разноските за значими вложения във възобновими енергийни източници, като слънчева, вятърна, геотермална и водна сила, също станаха по-скъпи.

Продължаващата международна енергийна рецесия обаче още един път удостоверява какъв брой е значимо водещите международни стопански системи да ускорят прехода си към възобновима сила и трансформацията си в зелена сила. За страдание, както преходът към зелена сила, по този начин и световните цели за стабилно развиване са изложени на риск заради икономистите, които упорстват за неолиберални ортодоксални политики, и подкрепяните от тях централни банки и стопански администрации.

Третият детайл, като се има поради, че петролната рецесия от 70-те години на предишния век беше ценова рецесия, е фактът, че световната енергийна рецесия, която се следи този път, е районна и световна рецесия на предлагането, която надвишава ценовата. Всъщност рецесията с доставките, задълбочена от руско-украинската война, усложни още повече производството и разпределението на петрол, природен газ, въглища и обогатен уран.

Въпросът за водните запаси

Друг рисков въпрос за съвсем всички континенти са водните запаси. Проблемът със засушаването, чието влияние се усили заради световното изменение на климата и Ла Ниня, съставлява забележителна опасност за водния потенциал на Европа, като от началото на предишното лято даже повлия на охлаждането на атомните електроцентрали. Ето за какво в миг, когато цените на природния газ и въглищата се двоумят прекалено в международен мащаб, съмненията в потенциала на водноелектрическите и атомните централи, както съобщи изпълнителният шеф на Международната организация по енергетика (МАЕ) към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) доктор Фатих Бирол, сложиха света пред първата му същинска енергийна рецесия. Бирол акцентира загрижеността, че предлагането няма да задоволи търсенето на международните пазари на полутечен природен газ (LNG) и че намаляването на производството на главните производители на нефт провокира " първата същинска енергийна рецесия " в света.

Като се вземе поради, от една страна, нарастването на вноса на полутечен природен газ в Европа заради руско-украинската война, а от друга - вероятното повишаване на търсенето на гориво в Китай, изключително от 2023 година, и фактът, че на международния пазар на полутечен природен газ има единствено 20 милиарда куб. м потенциал за 2023 година, Бирол акцентира, че идната година ще бъде доста напрегната. Поради това специалистите споделят, че есента на 2022 година ще бъде преодоляна по някакъв метод, само че предизвестяват, че главните рецесии ще се случат през есента на 2023 година и зимата на 2024 година Ще бъде доста мъчно обаче да се зареждат резервоарите с природен газ, които се чака да намалеят до 25-35% до края на пролетта на 2023 година На всичкото от горната страна, в случай че решението на ОПЕК+ за понижаване на добива с 2 млн. барела се окаже непрекъснато, ще продължим да следим непрекъснато влияние на цените на силата както върху показателя на цените на производителите (инфлация на разходите), по този начин и върху показателя на потребителските цени (инфлация на търсенето). /БГНЕС

------------------------------------

Керем Алкън, „ Сабах “
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР