Има начин да охладите една напитка за по-малко от 2

...
Има начин да охладите една напитка за по-малко от 2
Коментари Харесай

Как да изстудим една напитка за по-малко от 2 минути

Има метод да охладите една напитка за по-малко от 2 минути и то без да употребявате фризера. Ако бързате да изпиете една студена бира или безалкохолно, наложително се запознайте с тази техника.

Експериментът може да се види и образно в Youtube със заглавие How to Cool a Drink in 2 minutes. От клипа се вижда, че с минимални старания може да създадем една напитка ледена.

Първо, налейте в една купа малко вода, а по-късно я напълнете с лед. Добавете към една-две чаени лъжички готварска сол и разбъркайте. След това поставете напитка в купата.

След една минута още веднъж разбъркайте, а когато минат 2 минути може да ревизирате, че напитката е в действителност студена.

В началото на опита се демонстрира, че температурата на напитката, която ще се изстудява, е 24 градуса по Целзий, а след процедурата, е паднала на 5 градуса по Целзий – идеална, в случай че ви се пие нещо разхладително.

 Как да изстудим една напитка за по-малко от 2 минути

Няма потребност да сте академик, с цел да разберете каква е функционалността на леда, само че за какво се прибавя и сол? Отговорът е, че готварската сол оказва помощ на леда в купата да се топи по-бързо и да лишава топлината от напитката. Това път предизвика по-бързото изстиване на топлата кутийка.

Законът за термодинамиката също има какво да каже по въпроса – две субстанции с разнообразни температури доближават температурно равновесие с времето. И тъй като не би трябвало да трансформираме течната напитка в лед, нужни са ни единствено 2 минути, с цел да е студена.

В реалност този домашен трик не е от през вчерашния ден, а се е употребявал в ерата преди изобретяването на хладилника. Комбинацията сред сол и лед е била много употребена за бързо изстудяване, когато температурите на открито са високи, а на хората са желали нещо студено.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР